Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sărbătorile religioase pe care le vom marca în Postul Crăciunului

© Sputnik / Pavel LisitsynВо время богослужения
Во время богослужения - Sputnik Moldova
Abonare
Creștinii care sărbătoresc Nașterea Domnului pe data de 7 ianuarie vor marca în perioada Postului Crăciunului cinci mari sărbători religioase înscrise cu roșu în calendarul ortodox

CHIȘINĂU, 26 nov – Sputnik. Perioada Postului Crăciunului, pentru creștinii care sărbătoresc Nașterea Domnului pe data de 7 ianuarie, va fi marcată de cinci mari sărbători religioase care sunt înscrise cu roșu în calendarul ortodox. 

Prima mare sărbătoare religioasă va fi marcată luni, 4 decembrie. Este vorba despre Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Este o sărbătoare închinată Fecioarei Maria. Ovidenia, obrejania sau vovidenia (termen ce provine din slavonă, în care „văvedenie” înseamnă intrare) este vechea denumire a sărbătorii din calendarul ortodox, corespunzătoare cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, prăznuită în săptămâna de după începutul postului Crăciunului.

Casa lui Moș Crăciun de la Polul Nord - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Începe Postul Nașterii Domnului pentru cei care țin Crăciunul pe 7 ianuarie

A doua mare sărbătoare religioasă din Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului este Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat. Aceasta cade într-o zi de miercuri, 13 decembrie.

Peste o săptămână de la cinstirea Sfântului Andrei, creștinii ortodocși de rit vechi îl vor sărbători pe Sfântul Nicolae. Sfântul Ierarh Nicolae Făcătorul de Minuni este sărbătorit la dată fixă, 19 decembrie. În acest an această mare sărbătoare din Postul Crăciunului care în zi de marți. 

Luni, 25 decembrie, vom marca a patra sărbătoare religioasă din Postul Nașterii Domnului cu roșu în calendar și anume Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, Făcătorul de Minuni. În această zi, 25 decembrie, majoritatea credincioșilor lumii sărbătoresc Crăciunul pe stil nou.

Peste două săptămâni, duminică, 7 ianuarie, vom sărbători Nașterea Domnului. 

Postul Crăciunului durează 40 de zile, printre care sunt multe cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru şi este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului. Anul acesta lăsatul de sec se face luni seară. Postul Crăciunului începe de marți, 28 noiembrie, şi se încheie în 7 ianuarie. Ziua din Ajunul Crăciunului, 6 ianuarie, este o zi de post aspru. 

Creștinii care sărbătoresc Crăciunul pe data de 25 decembrie, au intrat în Postul Nașterii Domnului pe data de 15 noiembrie.

Fluxul de știri
0