Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Studiu: Republica Moldova rămâne fără tineri

© Sputnik / Юрий Абрамочкин / Accesați arhiva multimediaМолодые люди, 1986
Молодые люди, 1986 - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit unui studiu prezentat la Chișinău, segmentul tânăr al populației va înregistra scăderi masive în deceniile viitoare

CHIȘINĂU, 28 nov – Sputnik. În Moldova, potrivit datelor unui studiu elaborat de Institutul Național de Cercetări Economice (INCE) și experții în demografie, segmentul tânăr al populației va înregistra în deceniile viitoare scăderi masive. Potrivit concluziilor raportului, forța de muncă tânără are în față mai multe probleme social-economice, iar pentru soluționarea acestora este necesară o mai mare implicare din partea autorităților.

Блошиный рынок - Sputnik Moldova
De ce șomajul în Moldova scade, iar cetățenii pleacă peste hotare

Conform studiului, rata de șomaj în rândul tinerilor era în anul 2016 de peste 8 procente. În opinia experților, șomajul înregistrat oficial este prea scăzut și nu reflectă situația reală. Deși în ultimii ani se înregistrează o creștere a numărului de tineri cu studii superioare, circa 42 la sută dintre tinerii șomeri nu au lucrat niciodată. Acest fapt este determinat, pe de o parte, de nedorința unor angajatori de a încadra în câmpul muncii tineri deoarece nu au experiență, iar pe de altă parte, de lipsa unor capacități profesionale și personale ce le-ar permite tinerilor să-și găsească un loc de muncă.

Totodată, circa 41 la sută din tineri nu acceptă ofertele de muncă expuse pe piață. Alături de motivul principal prin care tinerii își justifică refuzul. Și anume: salariul mic oferit (76 de procente), munca neinteresantă (circa 10 procente), circa 7 procente dintre tineri au refuzat o ofertă deoarece munca nu se potrivea cu nivelul de calificare obținut.

школа - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Mai mulți profesori și pedagogi din Moldova riscă să-și piardă locul de muncă

O altă problemă semnalată se referă la discriminarea femeilor pe piața muncii. Rata de ocupare a fermilor tinere în câmpul muncii este de doar 24 la sută. În plus, deși posedă un nivel educațional mai înalt comparativ cu bărbații, femeile tinere sunt remunerate mai puțin decât bărbații.

De asemenea, cea mai mare concentrație a tinerilor ocupați pe piața muncii se observă în mediul urban, atingând cifra de 34 la sută în mediul rural indicatorul respectiv este de circa 23 de procente. Această realitate este determinată de oportunitățile mici de angajare în mediul rural, precum și de migrația masivă a tinerilor de la sate.

Vicedirectorul INCE, Olga Gagauz, susține că este necesar de îmbunătățit relația angajatorilor cu tinerii, sporirea calității și nivelul de pregătire profesională a tinerilor ocupați pe piața muncii, concordanța calificării cu exigențele pieței muncii.

Fluxul de știri
0