CHIȘINĂU, 12 sept — Sputnik. Începând cu anul viitor, nivelul șomajului în Moldova va începe să scadă. Astfel de prognoze se conțin în Strategia națională privind ocuparea forței de muncă pentru 2017-2022.
Potrivit autorilor documentul, deja de anul viitor, numărul cetățenilor apți de muncă în vârstă de la 15 la 64 de ani se va reduce considerabil din cauza migrației și îmbătrânirii populației, iar acest lucru înseamnă că necesarul de locuri noi de muncă se va descrește. Deocamdată, potrivit datelor pentru anul 2015, peste hotare lucrează mai mult de 12% dintre cetățenii apți de muncă din Republica Moldova. Totodată, două treimi din migranți preferă să lucreze în Rusia. Funcționarii de la Ministerul Muncii explică această opţiune prin lipsa barierei lingvistice. A doua țară în topul preferinţelor migranților de muncă din Moldova este Italia, unde lucrează 14% dintre compatrioții noștri. Descreşterea numărului de cetățeni se resimte cel mai acut în localitățile rurale, de unde a plecat la munci o treime din populația activă.
În Strategia Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă se subliniază că nivelul șomajului în Moldova rămâne relativ redus pe parcursul ultimilor ani — 6-7%. Totuși, chiar și locurile vacante care există pe piața muncii sunt completate anevoios. În comparație cu anul 2005, locuitorii Moldovei studiază mai puțin — în universități cu 17%, iar în școlile profesionale cu profil tehnic — cu 18%. Această situație a condus la faptul că astăzi angajatorul simte lipsa specialiștilor.
Pe de altă parte, șomerii nu vor să se angajeze la locurile de muncă prost plătite. În ultimii ani, gradul de ocupare scade în astfel de domenii ale economiei cum ar fi agricultura, industria alimentară, producerea îmbrăcămintei, construcției de mașini și utilaje, serviciile de transport și turism. În Strategie se menţionează însă că, chiar şi atunci când îşi găseşte un loc de muncă, omul poate rămâne tot la limita sărăciei. Conform statisticii, unui sfert din populația țării primeşte salarii care nu acoperă necesităţile elementare.
Funcționarii propun măsuri care ar putea remedia situația. Între altele, ei intenționează să ajusteze sistemul de educație la piața muncii. Agenților economici care vor crea locuri de muncă li se promite finanțarea unor proiecte.