Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Negocierile privind Transnistria demarează în formatul „5+2”

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCU Tiraspol, the capital of Transdniestr
Tiraspol, the capital of Transdniestr - Sputnik Moldova
Abonare
În Austria demarează o nouă rundă a negocierilor privind reglementarea diferendului transnistrean în formatul „5+2”. Din din aprilie 2014 asemenea întâlniri nu au mai avut loc.

CHIȘINĂU, 27 nov — Sputnik. Pe 27 și 28 noiembrie, la Viena, va avea loc prima întâlnire, după o pauză de un an și jumătate, în procesul de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean, în formatul „5+2".

La început denumirea era lungă: „Consfătuirea permanentă pe problemele politice în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean", numit în prezent pur și simplu „5+2", în care „doi" înseamnă UE și SUA, iar „cinci" cuprinde Chișinăul și Tiraspolul ca părți în conflict; Rusia, Ucraina și OSCE — ca mediatori în negocieri.

În acest an formatul de negocieri „5+2" a împlinit 15 ani.

Министр иностранных дел РФ Сергей Лавров во время встречи в Москве с министром иностранных дел Азербайджана Эльмаром Мамедъяровым - Sputnik Moldova
Rusia
Lavrov: Moscova e interesată ca OSCE să intensifice activitatea în Transnistria

Până acum, în multe cazuri, negocierile au fost întrerupte. Cea mai îndelungată pauză a fost cea din 2006 — 2011. Însă acest lucru nu înseamnă că dialogul dintre Chișinău și Tiraspol a fost întrerupt. Au avut loc întâlniri dintre reprezentanții politici ai ambelor maluri ale Nistrului, s-au discutat probleme curente și la nivel de experți.

Însă negocierile eficiente au fost cele realizate în formatul extins „5+2".

Ultima întâlnire a participanților la consfătuirea permanentă pe problemele politice a avut loc la Berlin, în aprilie 2014.

Atunci Federația Rusia a difuzat, înainte de întrevedere, propunerile sale „non paper" (neoficiale). Acestea erau orientate spre stabilizarea structurii negocierilor. Propunerile și ideile menționate au constituit, în cele din urmă, baza „Protocolului de la Berlin" care a fost semnat la acea ședință.

La Viena vor fi examinate anume chestiunile menționate în acest document, dar cum au fost îndeplinite propunerile înaintate de către fiecare dintre părți.

Тирасполь - Sputnik Moldova
Politică
Ostalep: Chișinăul și Tiraspolul trebuie să renunțe la formatul „5+2”

De menționat că în ajunul întâlnirii de la Viena reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului au semnat patru decizii de protocol care reglementează problemele acute dintre cele două maluri, acumulate pe parcursul anilor în care negocierile au eșuat.

Săptămâna trecută a fost reluată circulația transportului pe podul de lângă satul Gura Bâcului, eveniment la fel de important.

Podul a fost refăcut încă acum cu 17 ani, însă circulația pe el era oprită.

În procesul de negocieri de la Viena vor participa vicepremierul Republicii Moldova Gheorghe Balan și responsabilul de politica externă din nerecunoscuta republică moldovenească nistreană Vitali Ignatiev. Din partea Rusiei — ambasadorul pentru misiuni speciale al MAE al Rusiei Serghei Gubarev, iar din partea Ucrainei — reprezentantul special Viktor Krâjanovski.

De asemenea, la negocieri va participa șeful misiunii OSCE, Michael Scanlan. Uniunea Europeană va fi reprezentată de șeful delegației UE în Moldova, Peter Mihalko, iar SUA — de către ambasadorul SUA în Republica Moldova, James Pettit.

Fluxul de știri
0