Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ostalep: Chișinăul și Tiraspolul trebuie să renunțe la formatul „5+2”

© Sputnik / Ирина ЛяховаТирасполь
Тирасполь - Sputnik Moldova
Abonare
Cele două maluri ale Nistrului trebuie să renunțe la serviciile mediatorilor, dacă îşi doresc cu adevărat să soluționeze problema transnistreană, mai cu seamă în contextul în care noua situația geopolitică a adus noi disensiuni între Occident și Rusia.

CHIŞINĂU, 28 apr – Sputnik. Runda de negocieri în formatul „5+2” pentru soluționarea problemei transnistrene, anunțată de ministrul de Externe, Andrei Galbur, pentru luna iunie, în Germania, va constitui un nou eșec. De această părere este fostul ministru adjunct al Afacerilor Externe, analistul politic Valeriu Ostalep, care a acordat un interviu Studioului Radio Sputnik Moldova.

Ostalep susține că formatul de negocieri „5+2” a fost perceput din start atât de Chișinău, cât și Tiraspol, drept unul formal și nici una dintre părți nu a văzut în acesta un mecanism de soluționare a conflictului transnistrean.

El este cu atât mai lipsit de efecienţă acum, când situația în regiune s-a înrăutăţit dramatic. Formatul „5+2” este depășit de situația geopolitică.

„Acum, când situația geopolitică s-a schimbat radical, când pe lângă problemele dintre SUA și UE, pe de o parte, și Rusia, pe de altă parte, au mai apărut și problemele dintre Ucraina și Rusia, este evident că o soluție în acest format nu poate fi găsită”, susține fostul vice-ministru al Afacerilor Externe.

Посол по особым поручениям Министерства иностранных дел РФ Сергей Губарев - Sputnik Moldova
Când îşi va retrage Rusia trupele militare din Transnistria

Ostalep spune că este naiv și greșit să credem că părțile terțe participante la negocieri ar fi interesate să elaboreze un proiect de soluționare a conflictului, care ar fi în interesul Chișinăului și al Tiraspolului. De aceea, expertul afirmă că cele două maluri ale Nistrului trebuie să schimbe formatul de negocieri.

”Soluționarea problemei transnistrene poate avea loc doar în formatul „1+1”. Ambele părți trebuie să facă cedări. Tiraspolul trebuie să renunțe la retorica despre independența sa, iar Chișinăul trebuie să facă mai mult decât a făcut până acum”, a menționat fostul viceministru de Externe.

Fluxul de știri
0