Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Ziua fără cumpărături” versus „Vinerea neagră”: care pe care

© REUTERS / Peter NichollsЛюди в очереди за новым iPhone X во время старта продаж нового смартфона в Лондоне
Люди в очереди за новым iPhone X во время старта продаж нового смартфона в Лондоне - Sputnik Moldova
Abonare
„Ziua renunțării la cumpărături” este o preplică la „Vinerea neagră” – ziua vânzărilor cu reduceri. Psihologii consideră că această acțiune este necesară: ea atrage atenția opiniei publice asupra problemei supraconsumului și a dependenței de cumpărături.

CHIȘINĂU, 24 nov — Sputnik. Anual, la sfârșitul lunii noiembrie, când în mod tradițional încep cumpărăturile pentru cadourile de Crăciun, în lumea întreagă este marcată ziua protestului împotriva supraconsumului, așa-numita „Zi Fără Cumpărături" sau „Buy Nothing Day", comunică RIA Novosti.

Прилавки магазинов - Sputnik Moldova
Societate
Pericolul de pe raft: Ce riscăm atunci când facem cumpărături la magazin

În America de Nord, Marea Britanie, Finlanda și Suedia, „Ziua fără cumpărături" este marcată în vinerea care urmează imediat după sărbătoarea americană Ziua Recunoștinței — în acest an pe 24 noiembrie. În celelalte țări este menționată în ziua următoare, sâmbătă.

Acțiunea, care a luat naștere în Canada, în anul 1992, are ca scop, în primul rând, reducerea supraconsumului, fiind orientată împotriva distribuției inegale a bunurilor materiale în lume.

În ziua respectivă, toți doritorii renunță la orice cumpărătură. Unele persoane nu se mulțumesc doar cu atât și deconectează pentru 24 de ore toate aparatele electrocasnice, nu se folosesc de mijlocul de transport propriu și nici de telefonul mobil.

Astăzi la această acțiune au aderat deja 65 de țări. Rusia deocamdată nu se află pe listă. Totuși, rușii care suferă de boala cumpărăturilor pot să adere de sine stătător la acțiunea dată renunțând pentru o zi la drumul spre magazin.

Fotografie simbol: Magazin - Sputnik Moldova
Societate
Îngrozitor: Oamenii legii au găsit asta într-un magazin din Capitală - VIDEO

Totodată, în „Ziua fără cumpărături" activiștii organizează în centrele comerciale prezentări diferite și reprezentații teatrale, demonstrează spoturi „antireclamă" în care se vorbește despre problemele consumului excesiv și inutil, propunându-le celor care dețin carduri bancare să le distrugă, tăindu-le cu foarfeca.

„Ziua renunțării la cumpărături" nu a fost programată întâmplător pentru „Vinerea neagră" — ziua vânzărilor cu reduceri. Psihologii consideră că această acțiune are un anumit sens: ea atrage atenția opiniei publice asupra problemei supraconsumului și dependenței de cumpărături.

„Chiar dacă numai un procent mic din persoanele ahtiate după cumpărături se vor opri puțin din goana prin supermarcheturi, înseamnă că această acțiune deja va da rod. Desigur, încercarea de a combate această patimă are rost", a declarat medicul psihiatru-psihoterapeut, doctorul în medicină Vladimir Fainzilberg, de la Institutul de Psihanaliză din Moscova.

Fluxul de știri
0