Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cum au evoluția relațiile diplomatice dintre SUA şi Rusia de-a lungul timpului

© Sputnik / РИА Новости / Accesați arhiva multimediaФлаги СССР и США
Флаги СССР и США - Sputnik Moldova
Abonare
Experții au evocat trecutul comun al celor două puteri atomice și au venit cu sfaturi pentru politicienii ruși

CHIȘINĂU, 18 nov — Sputnik. Relațiile diplomatice dintre URSS și SUA au fost stabilite acum 84 de ani, în data de 16 noiembrie 1933. Trăinicia legăturilor dintre cele două state a fost testată în repetate rânduri, însă ele s-au păstrat până în prezent. În contextul aniversării acestei date istorice, Sputnik a rugat doi experți ruși să dea o apreciere dialogului actual dintre Rusia și America și să spună ce prognoză au pentru viitor.

Президент РФ Владимир Путин и президент США Дональд Трамп (слева) на церемонии совместного фотографирования - Sputnik Moldova
Fostul șef al CIA: Din anumite motive, Trump se simte intimidat de Putin

Etapa modernă a istoriei relațiilor diplomatice dintre URSS și SUA este una dintre cele mai problematice, consideră jurnalistul Fiodor Lukianov, președintele Consiliului Politicii Externe și de Apărare al Rusiei:

„În prezent, utilizând un termin nu prea corect din punct de vedere politic, pot spune că relațiile bilaterale dintre Rusia și SUA se află la o etapă care ”miroase urât”. Gradul de înțelegere reciprocă dintre cele două țări este chiar mai scăzut decât în perioada Războiului Rece. Nu există niște criterii distincte ale acestor relații și nici identificarea reciprocă: „Cine suntem unul pentru altul?".

În timpul Războiului Rece era clar cel puțin că eram adversari și că trebuia să încercăm evitarea unor conflictele iremediabile. Acum lucrurile sunt mult mai încurcate și, cel mai trist, totul are implicație în politica internă a ambelor țări".

Boala americocentrismului

Potrivit expertului, relațiile actuale dintre Rusia și SUA deja nu mai determină agenda internațională.

„Aici apare una dintre probleme: Rusia, în virtutea inerției, consideră că întreaga lume urmărește cu sufletul la gură coliziunile ruso-americane și se orientează la acestea. Lucrurile demult nu mai stau astfel. Dacă cineva m-ar ruga să le dau un sfat politicienilor ruși, eu i-aș sfătui să se debaraseze de morbidul "americocentrism" pe care îl încearcă. Recenta istorie stranie a contramandării întâlnirii lui Putin cu Tramp în Vietnam trebuie să servească drept lecție pentru Rusia, aceasta urmând să conștientizeze că la etapa actuală America este foarte importantă, însă, în afară de SUA, mai există o mulțime de țări care sunt cu mult mai importante pentru Rusia, iar relațiile cu ele pot fi cu mult mai productive", a concluzionat Lukianov.

Profesorul Facultății de Politologie a Universităţii din Moscova Igor Kuznețov a exprimat o opinie ceva mai optimistă în legătură cu această situație.

Здание МИД РФ - Sputnik Moldova
Rusia
MAE-ul rus solicită SUA să înceteze ruinarea relațiilor ruso-americane

„Situația actuală este, desigur, complicată, una de criză, însă nu cred că este mult mai complicată decât era înainte. Să ne amintim de războaiele locale din a doua jumătate a secolului XX, în cadrul cărora cele două state se confruntau dur; să ne amintim de criza din Caraibe, când acestea se aflau la un pas de război. Totuși, URSS și SUA aveau și o mare experiență de coalizare cu alți participanți ai coaliției antihitleriste, când URSS a primit un ajutor consistent datorită legii americane Lend-liz. În perioada industrializării în țară a apărut un șir de linii de producție care aveau origini americane. Istoria secolului XX este diversă, experiența relațiilor ruso-americane oferă și exemple pozitive. Trebuie să manifestăm solicitudine față de această moștenire, pentru a nu pierde amintirea despre ea. Puterea se schimbă, se schimbă și autoritățile americane și, sper, și cele ruse, însă ambelor țări le revine o mare responsabilitate față de comunitatea mondială.

Politologul consideră că un pretext pentru dezamorsarea tensiunii reciproce poate deveni coordonarea acțiunilor întreprinse de Rusia și SUA în soluționarea numeroaselor conflicte din diferite zone ale lumii.

Fluxul de știri
0