Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Asta ar putea schimba viitorul Rusiei: Declarația șocantă a lui Kadîrov

© Sputnik / Said Tsarnaev / Accesați arhiva multimediaГлава Чеченской Республики Рамзан Кадыров
Глава Чеченской Республики Рамзан Кадыров - Sputnik Moldova
Abonare
Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, susține că trupul neînsuflețit al liderului revoluției bolșevice din Rusia, Vladimir Lenin, trebuie să fie înhumat

CHIȘINĂU, 2 nov — Sputnik. Președintele cecen, Ramzan Kadîrov, s-a pronunțat pentru înhumarea trupului îmbălsămat al lui Vladimir Lenin, care este păstrat până la ora actuală în mausoleul din Piața Roșie de la Moscova.

Este de menționat că problema înhumării lui Lenin provoacă dezbateri tot mai aprinse în Rusia. Un nou val de discuții a izbucnit în 2017, în contextul celei de-a 100-a aniversări a revoluției bolșevice din octombrie.

Vedere din Piața Roșie din Moscova - Sputnik Moldova
Societate
Biserica Ortodoxă Rusă cere evacuarea lui Lenin din Piața Roșie

„Trebuie să încetăm să mai privim la cadavrul lui Lenin. E timpul să înmormântăm liderul revoluției, așa e rațional și uman", a scris pe profilul său din Telegram Kadîrov.

El se arată nemulțumit de faptul pentru întreținerea trupului lui Lenin activează un întreg institut de cercetare, iar mausoleul este pază non-stop.

Kadîrov consideră că nu este corect ca „în inima Rusiei, în Piața Roșie, să stea un sicriu cu un om mort”.

„Dacă decizia cu privire la înmormântarea lui Lenin va fi luată, aceasta va fi cea mai corectă din punct de vedere istoric”, a subliniat liderul cecen.

El mai subliniază că decizia nu trebuie să fie una selectivă și că soluții similare ar trebui să fie aplicate inclusiv în cazul imamului Hadji Murad, capul căruia se păstrează în muzeul din Sankt Petersburg.

Mausoleul lui Lenin a fost închis pentru lucrări de reparație - Sputnik Moldova
Societate
Ideea scoaterii lui Lenin din Piața Roșie l-a scos din sărite pe Ziuganov

Kadîrov a menționat că o astfel de decizie trebuie să fie luată de președintele Vladimir Putin. Președintele rus, la rândul său, declarase anterior că această problemă trebuie să fie tratată cu atenție, pentru a nu provoca sciziune în cadrul societății.

În luna martie, deputatul rus Ivan Suharev i-a expediat o solicitare președintelui Consiliului Federal, Valentina Matvienko, pentru a pune în discuție problema demontării mausoleului lui Lenin din Piața Roșie.

La rândul său, Matvienko a declarat că Lenin va fi înmormântat, mai devreme sau mai târziu.

Cadavrul lui Vladimir Ilici Lenin în mausoleul din Piața Roșie, Moscova - Sputnik Moldova
Societate
Inițiativă în Duma Rusiei: Lenin să fie îngropat, iar mausoleul - demontat

"Acest lucru ar putea fi decis pe calea referendumului, pentru a afla opinia oamenilor. Însă asta nu se va întâmpla nici azi, nici mâine", declarase ea în cadrul unui interviu oferit publicației "Argumentî i Faktî".

În opinia acesteia, o astfel de decizie nu poate fi luată forțat.

"Înhumarea trebuie să aibă loc atunci când societatea va ajunge la un consens în această problemă. Deocamdată, există o generație pentru care numele lui Lenin valorează foarte mult", a menționat Matvienko.

Fluxul de știri
0