Patriarhul Kirill la Sinodul BOR: Nu poţi construi o societate fără Dumnezeu

© AP Photo / Andreea AlexandruPatriarhul Kiril și Patriarhul Daniel la București
Patriarhul Kiril și Patriarhul Daniel la București - Sputnik Moldova
Abonare
La şedinţa solemnă a Sinodului BOR, Patriarhul Kirill a vorbit despre „mărturisirea credinţei ortodoxe în sistemul ateu şi despre semnificaţiile libertăţii noastre astăzi".

CHIȘINĂU, 30 oct — Sputnik. Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii Kirill a spus că îndepărtarea de adevărul dumnezeiesc a fost în toate timpurile cauza multor nenorociri, necazuri şi încercări, iar acest lucru se referă atât la viaţa personală a omului, cât şi la viaţa societăţilor şi popoarelor, transmite NapocaNews.ro.

Patriarhul Kiril și Patriarhul Daniel la București - Sputnik Moldova
Vizita Patriarhului Kirill la București: Declarație importantă făcută în România

„Cu poporul rus s-a făcut un experiment monstruos care a demonstrat întregii lumi că nu poţi construi o societate fără Dumnezeu. Totuşi, chiar şi astăzi mulţi încă nu au înţeles acest exemplu şi nu se gândesc la fenomenul istoric al catastrofei ruseşti, precum şi la proiectarea acestuia asupra contemporaneităţii", a afirmat patriarhul Moscovei.

El a mai spus că astăzi creştinismul se confruntă cu „invazia agresivă a secularizării militante în toate sferele vieţii sociale", iar păcatul devine normă, pentru ca în societatea de consum se pierde noţiunea de legătura între libertate şi responsabilitate.

Патрирах Московский и всея Руси Кирилл во время богослужения. - Sputnik Moldova
Detalii privind prima vizită a Patriarhului Rusiei, Kiril, în România

„Libertatea de a alege, promovată astăzi de doctrina liberală, nu-i poate aduce de la sine omului fericirea şi bunăstarea, mai ales atunci când alegerea lui este definită exclusiv de factori materiali. Alegerea răului devalorizează libertatea omului, mai ales atunci când aceasta este folosită cu scopul de a distruge demnitatea persoanei. Atunci când libertatea devine un idol, când aceasta este separată de noţiunea de responsabilitate, omenirea este în pericol de moarte", a spus Patriarhul Kirill în şedinta Sinodului.

"Trebuie să păstrăm cu sfinţenie în memorie şi să studiem atent experienţa istorică a Sfintei Biserici din anii grei ai încercărilor. Să avem grijă şi să învăţăm turma binecredincioasă în vederea confruntării cu noile provocări ale contemporaneităţii şi ale viitorului. Această lucrare creatoare în via Sfintei Biserici a lui Hristos nu este posibilă fără comuniunea frăţească între noi toţi şi fără întărirea relaţiilor dintre Bisericile noastre surori şi popoarele pe care acestea le păstoresc", a adăugat Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii.

Fluxul de știri
0