Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

"Planul Soros": De ce premierul Ungariei îl atacă pe miliardarul american

© AP Photo / Kevin WolfGeorge Soros
George Soros - Sputnik Moldova
Abonare
Conflictul dintre George Soros și premierul ungar Viktor Orban a atins cote îngrijorătoare: Comisia Europeană a dat recent un alt ultimatum Budapestei în privința legilor privind ONG-urile

CHIȘINĂU, 9 oct — Sputnik. Partidul de guvernământ Fidesz si premierul Viktor Orban par să fie ultimul obstacol în calea planului lui George Soros de a "reconstrui" Europa, spun experții, informează Sputnik International.

Reuters a informat recent că Comisia Europeană (CE) a intensificat acțiunea împotriva Budapestei privind "restricționarea finanțărilor străine" care "ar putea afecta ONG-urile finanțate de investitorul miliardar George Soros". Conform declarației oficiale, CE își rezervă dreptul de a "sesiza Curtea de Justiție a UE".

George Soros - Sputnik Moldova
Zeci de mii de americani cer ca George Soros să fie declarat terorist în SUA

O lege adoptată în iunie 2017 stipulează că organizațiile neguvernamentale (ONG-uri) care primesc peste 24.000 de euro pe an din străinătate trebuie să furnizeze o listă a sponsorilor externi și să aibă o înregistrare specială ca "organizații care beneficiază de finanțare externă".

Potrivit prim-ministrului maghiar, legislația urmărește să ia în vizor spălarea banilor și finanțarea terorismului. Cu toate acestea, Atlantic scrie că "legea este văzută ca una îndreptată împotriva lui George Soros" în primul rând.

Conflictul recent dintre Orban și americanul de origine maghiară, născut în Ungaria, a început să ia amploare din aprilie 2017, când noua legislație educațională a provocat în Ungaria nemulțumirea cadrelor didactice de la Universitatea Central Europeană (CEU), sponsorizata de Soros.

Legea impune universităților străine să furnizeze servicii educaționale în țările de origine și le interzice să atribuie diplome maghiare în lipsa unui acord între Ungaria și țara de acreditare.

Deși CEU este acreditată în Statele Unite, ea nu oferă servicii educaționale in SUA. În plus, nu există un acord bilateral obligatoriu din punct de vedere juridic între Budapesta și Washington, așa cum prevede noua lege.

În opinia Comisiei Europene, legile privind ONG-urile și educația contrazic principiile democratice ale UE. Astfel, în iulie 2017, UE a emis un ultimatum de o lună Ungariei, amenințând Budapesta cu posibile sancțiuni în instanță.

"Planul Soros" din 2015: Invadarea Europei de imigranți

Partidul de guvernământ Fidesz a lansat recent o "consultare națională" cu privire la așa-numitul "plan Soros", prin care s-ar fi intenționat invadarea Europei de imigranți. Consultările naționale s-au desfășurat în Ungaria începând cu anul 2011: guvernul țării a expediat chestionare prin care a cautat să determine opinia populară în privința celor mai importante probleme.

Acțiune de comemorare a Maidanului de la Kiev - Sputnik Moldova
Obama și Soros au fost acuzați în SUA de organizarea Maidanului la Kiev

"Comisia Europeană nu vrea să spună că aplica planul Soros, dar toți pașii și ideile cu privire la imigrație indică aceasta direcție", a declarat vicepreședintele Fidesz, Lajos Kosa, citat de Reuters.

Aparent, declarația a venit ca răspuns la hotărârea din septembrie a Curții Europene de Justiție, care a respins plângerile Slovaciei și Ungariei împotriva planului UE privind cotele de refugiați.

Anterior, Budapesta și Bratislava au făcut apel la tribunalul suprem al blocului comunitar, ca să reconsidere decizia Bruxellesului de a împărți 120 000 de solicitanți de azil în întreaga Uniune.

Referindu-se la "planul Soros", partidul maghiar de guvernământ face trimitere la articolul miliardarului "Reconstruirea sistemului de azil", publicat pe 26 septembrie 2015, în perioada de vârf a crizei imigranților. Soros a subliniat importanța a ceea ce el a numit "un plan cuprinzător" care prevedea că UE trebuie să accepte "cel puțin un milion de solicitanți de azil anual pentru viitorul previzibil" și să "împartă povara corect". Miliardarul a insistat că "UE ar trebui să ofere câte 15 000 de euro pentru fiecare solicitant de azil în fiecare dintre primii doi ani pentru a acoperi cheltuielile legate de locuințe, îngrijire medicală și educație" și să ofere "finanțare adecvată Libanului, Iordaniei și Turciei pentru sprijinirea celor 4 milioane de refugiați care trăiesc în prezent în aceste țări".

În finalul articolului, Soros a atacat abordarea lui Viktor Orban față de criza refugiaților, susținând că viziunea prim-ministrului maghiar "subordonează drepturile solicitanților de azil și imigranților securității frontierelor" și astfel "amenință să divizeze și să distrugă UE".

De ce politica lui Viktor Orban rămâne puternica

În ciuda atacurilor de la Bruxelles, poziția politică a lui Viktor Orban rămâne puternică "pentru că el acționează ca un promotor activ al intereselor naționale în problema imigrației", a spus Alexander Stykalin, cercetător la Institutul de Studii Slavice și Balcanice din Rusia.

Sergiu Praporșcic - Sputnik Moldova
George Soros: UE se prăbuşeşte la fel ca URSS

La rândul ei, analistul politic rus Anna Aryamova a subliniat că preocupările lui Orban cu privire la problema imigrației sunt pe deplin justificate.

"Această imigrare în masă prezintă pericol pentru țările europene [în special] pentru economie și sfera socială", a subliniat Anna Aryamova.

Ea a explicat că "Europa plătește costurile politicii agresive a SUA" în Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

"Fundațiile societății (Open Society) lui Soros sunt un proiect global care încearcă să influențeze procesele politice globale", a declarat Aryamova pentru RT.

Ea a precizat ca în afară de acest fond există multe organizații americane care operează în Europa, dar Soros gestionează cele mai mari fluxuri financiare și, prin urmare, atrage cea mai mare atenție.

Fluxul de știri
0