Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ambasada Rusiei i-a bucurat pe locuitorii în etate ai Găgăuziei

© Sputnik / StringerПосол России в Молдове Фарит Мухаметшин вручает тонометр пожилому жителю Гагаузии
Посол России в Молдове Фарит Мухаметшин вручает тонометр пожилому жителю Гагаузии - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasada Rusiei i-a bucurat pe locuitorii în etate ai Găgăuziei: le-a transmis scaune cu rotile, tonometre și alt ajutor material

CHIȘINĂU, 3 oct — Sputnik. Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametșin, a vizitat orașul Comrat și satul Copceac, aducând în dar pentru persoanele în vârstă defavorizate din aceste localități aparate medicale, scaune cu rotile și alte ajutoare materiale.

Председатель Парламента Андриан Канду - Sputnik Moldova
Politică
Candu a invitat deputații din Găgăuzia în delegațiile oficiale ale țării

Ajutorul acordat cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor în Etate a fost trimis în Găgăuzia de către Guvernul Rusiei. Lista locuitorilor în etate cu venituri modeste a fost expediată Ambasadei Federației Ruse de către Consiliul Bătrânilor din Găgăuzia.

În cadrul vizitei în Găgăuzia, ambasadorul rus s-a întâlnit la Comrat cu bașcanul regiunii, Irina Vlah, și cu deputați din Adunarea Populară a autonomiei.

„În scopul colaborării cu regiuni din Rusia, conducerea Găgăuziei poate să formuleze propuneri concrete și să le adreseze subiecților respectivi ai Federației Ruse. Există ideea ca reprezentanții Adunării Populare a Găgăuziei să constituie o delegație pentru a efectua o vizită în regiunea Moscova", a spus Farit Muhametșin.

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Farit Muhametșin, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Federaţiei Ruse în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Discuție Dodon-Muhametșin despre exportul mărfurilor moldovenești în Rusia

Acesta a subliniat necesitatea stabilirii unei colaborări directe cu școlile din Rusia.

„Sankt Petersburg a început deja să realizeze acest program comun cu dumneavoastră. Cred că și alte regiuni ale Rusiei se vor conecta", a adăugat ambasadorul.

Totodată, Muhametșin, împreună cu soția sa și bașcanul Vlah, a vizitat satul Copceac, și anume biserica Uspenski care, peste doi ani, va împlini 200 de ani de la înființare. Aceasta este o dată convențională, deoarece există o mare problemă cu stabilirea datei exacte conform documentelor.

Pe lângă biserică funcționează o școală duminicală frecventată de copiii celor două licee din Comrat.

Ирина Влах - Sputnik Moldova
Politică
Irina Vlah, despre limbile vorbite și de ce regiunile nu trebuie radicalizate

„Colaborarea noastră cu Ambasada Rusiei în Moldova a început odată cu transmiterea obiectelor de cult pentru noua biserică, aceasta fiind deja practic înălțată, iar peste câțiva ani construcția va fi încheiată definitiv", a spus parohul bisericii, protoiereul Vitali Zelinski.

De această dată misiunea diplomatică rusă a transmis bisericii circa 300 de cărți cu literatură ortodoxă, iar în timpul cel mai apropiat va trimite și literatură laică.

Și veteranii colhozului „Pobeda" (acesta funcționează până în prezent) din localitate au beneficiat de ajutor material din partea Rusiei.

Fluxul de știri
0