CHIȘINĂU, 19 ian — Sputnik. Cu ocazia acestei vizite, Irina Vlah a acordat un interviu pentru agenția Sputnik. Bașcanul a discutat cu jurnalista Olga Serova.
Una dintre temele abordate în cadrul interviului a fost cea a funcționării limbilor pe teritoriul autonomiei găgăuze.
Jurnalista Olga Serova a întrebat cum reușesc autoritățile autonomiei să asigure funcționarea armonioasă a limbilor în Găgăuzia și a amintit în acest context situația îngrijorătoare din Ucraina, unde, potrivit jurnalistei, „se desfășoară un adevărat război pentru aceea ca oamenii să aibă acces liber la studierea acelor limbi, care le sunt necesare, precum și posibilități să comunice anume în limbile respective".
„În Găgăuzia situația națională și lingvistică e destul de complexă. Cum soluționați această chestiune?", a întrebat Olga Serova.
Bașcanul Irina Vlah a explicat că în autonomia găgăuză funcționează legal trei limbi — găgăuza, moldoveneasca și rusa, iar pentru locuitorii din autonomie limba rusă este la egalitate cu găgăuza.
„Pentru noi este principial ca locuitorii Găgăuziei să se simtă liber, confortabil și totodată să vorbească acea limbă care le este comodă și pe care o doresc. Situația e de așa natură că locuitorii autonomiei doresc să vorbească și rusa, precum și găgăuza. Adică, le oferim posibilitatea să învețe rusa. În același timp, lucrăm cu programe speciale pentru a păstra limba și cultura găgăuză. Asta este important", a declarat Vlah.
Bașcanul a mai subliniat și faptul că la ora actuală are loc elaborarea unor programe de promovare a limbii moldovenești.
„Dorim ca locuitorii din autonomia noastră să-și poată folosi capacitările pe teritoriul întregii țări, în special tineretul, care ar putea să dorească să învețe și să lucreze nu doar în Găgăuzia, ci și la Chișinău. Iar prima întrebare, care apare la momentul angajării, este dacă cunoașteți limba moldovenească. Astfel, noi susținem tineretul și ne străduim ca tinerii locuitori ai autonomiei noastre să învețe și limba moldovenească", a subliniat Irina Vlah.
Ea a ținut să sublinieze și faptul că pentru Republica Moldova este important ca „administrația regiunilor să nu se radicalizeze".
„Pentru ca problema să nu fie pusă astfel: vorbim doar moldovenește sau, invers, vorbim doar rusa sau găgăuza. Noi susținem în egală măsură toate limbile. În toate școlile autonomiei procesul de învățământ are loc în limba maternă, de asemenea elevii învață moldoveneasca și rusa", a mai spus Bașcanul autonomiei găgăuze.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>