Lira britanică, în cădere liberă

© Fotolia / RZPound sterling
Pound sterling - Sputnik Moldova
Abonare
Lira sterlină s-a prăbușit în fața dolarului și a monedei euro după anunțarea de către Theresa May a planului privind Brexit, iar gradul de investiții al Regatului Unit a fost retrogradat.

CHIȘINĂU, 25 sept - Sputnik. Scepticismul pieței a cuprins sectorul financiar al Marii Britanii, Agenția Internațională de Rating al Creditelor, Moody's, reducând ratingul Regatului Unit și confirmând în același timp perspectivele actuale după ce premierul Theresa May a dezvăluit planul pentru Brexit, scrie Sputnik International.

World's cities. London - Sputnik Moldova
Ce categorie de moldoveni nu va mai fi acceptată în Marea Britanie după Brexit

Aceste evoluții au condus la un impact negativ asupra monedei euro, reflectând scepticismul pieței față de capacitatea guvernului britanic de a-și mări cheltuielile bugetare pentru a susține expansiunea economică în următorii ani.

Premierul Theresa May a declarat că va exista o perioadă de tranziție de doi ani pentru Marea Britanie, iar comerțul bilateral va continua în condițiile actuale. Declarația vine în contextul unui schimb de mărfuri între Marea Britanie și UE, care susține expansiunea economică a Marii Britanii.

De asemenea, May a afirmat că cetățenii UE ar putea să rămână în Regatul Unit, însă ar trebui să se înregistreze la autoritățile locale în încercarea de a reduce migrația ilegală a cetățenilor din afara continentului.

British Union flag waves in front of the Elizabeth Tower at Houses of Parliament containing the bell know as Big Ben in central London - Sputnik Moldova
Ce trebuie să facă moldoveni din UK dacă vor să rămână acolo după BREXIT

Premierul a mai spus că nu vor exista tarife între UE și Marea Britanie, împiedicând astfel așteptările unui impuls solid pentru producția din Marea Britanie. Nu a oferit detalii cu privire la plățile din Regatul Unit către UE, estimate la 18 miliarde de lire sterline în următorii doi ani.

Lira a scăzut față de dolar la 1.3495 USD, iar euro a crescut la 0.8874 de lire sterline în condițiile în care participanții de pe piață au pus sub semnul întrebării calea cresterii economice a Marii Britanii în conformitate cu propunerile premierului britanic. 

Agenția de rating Moody's a coborât Marea Britanie înca un pas către Aa2, al treilea cel mai bun nivel de investiții, cu o perspectivă stabilă, invocând lipsa persistentă de claritate a implementării propunerii Brexit, creșterea economică lentă și politică slabă a primului ministru.

"Moody's nu mai este încrezător că guvernul britanic va putea să încheie un acord de înlocuire a liberului schimb cu UE, ceea ce va atenua substanțial impactul economic negativ al Brexit", a spus agenția.

Brexit - Sputnik Moldova
Ce statut vor avea după Brexit copiii cetățenilor moldoveni din Marea Britanie

Bugetul britanic se confruntă cu venituri mai mici și cheltuieli mai mari, în principal datorită cresterii economice lente, cu excepția cazului în care cabinetul poate să încheie noi negocieri comerciale cu partenerii săi. 

Unii spun că premierul va abandona politicile de austeritate din ultimii 6 ani pentru a susține economia și a-și consolida poziția în Parlament. Ea a decis să nu reducă pensiile de stat, cu scopul de a crește salariile angajaților guvernamentali.

"Presiunile fiscale vor fi exacerbate de eroziunea puterii economice pe termen mediu a Regatului Unit", a declarat Moody's, subliniind "provocările din ce în ce mai evidente pentru elaborarea politicilor, având în vedere complexitatea negocierilor Brexit și dinamica politicii interne". 

Moody se așteaptă ca datoria guvernului britanic să depășească 90% din PIB în acest an, ceea ce este ridicat chiar și fata de standardele naționale. Cu toate acestea, este încă mult mai scăzută decât raportul dintre datorie și PIB din Japonia, tara în care datoria publică depășește 400% din PIB.

Fluxul de știri
0