CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Redactorul-șef al Agenției Sputnik și al postului de televiziune RT, Margarita Simonian, a comentat articolul fostei ambasadoare a SUA la ONU Samantha Power în care diplomata învinuiește Rusia că se folosește de dependența SUA de noile surse de informații, menționează RIA Novosti.
Power scrie că „Rusia se folosește cu abilitate de dependența noastră tot mai mare de noile surse de informații, precum și de lipsa celora care au putea acționa ca arbitri".
Potrivit Samanthei Power, în anul trecut „autoritățile ruse, pentru a-și completa propriile resurse informaționale de stat în limba engleză — postul de televiziune RT și portalul de știri Sputnik care au un auditoriu în creștere permanentă — au implicat o armată întreagă de „trolli", programe-robot, precum și mii de conturi false pe Twitter și Facebook pentru a extinde cât mai mult posibil difuzarea informației care o discredita pe Hillary Clinton".
Power a menționat că, după toate probabilitățile, „Rusia manipulează în Europa cu aceleași metode".
„Americanii au inventat rețelele de socializare și s-au certat între ei, iată de ce tuturor trebuie să le fie teamă de propaganda rusă", a spus Simonian.
Rusia a respins în repetate rânduri învinuirile aduse de serviciile secrete americane precum că a încercat să influențeze asupra alegerilor prezidențiale din SUA.
Simonian a numit aceste învinuiri atacuri la adresa RT în care nici un cuvânt nu este adevărat, iar Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei, a spus că învinuirile sunt absurde și că nu exclude că este vorba de o încercare de a denigra aceste mass-media.
În noiembrie 2016 Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care se vorbește de necesitatea contracarării mijloacelor de informare ruse, totodată menționând că Sputnik și RT reprezintă cel mai mare pericol. Un șir de politicieni occidentali, inclusiv senatori și congresmeni americani, precum și președintele Franței, Emmanuel Macron, au învinuit Sputnik și RT de amestec în alegerile prezidențiale din SUA și Franța, însă nu au prezentat nici un fel de dovezi. Reprezentanții oficiali ruși au calificat aceste declarații drept vorbe goale.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, comentând adoptarea rezoluției PE, i-a felicitat pe jurnaliștii RT și Sputnik pentru activitatea lor eficientă, menționând totodată că acest document este o mărturie a unei degradări evidente în societatea occidentală a noțiunii de democrație. Putin afirma că se bazează pe triumful bunului simț și speră că nu vor exista restricții reale pentru presa rusă.