CHIȘINĂU, 21 nov — Sputnik. La 23 noiembrie, Parlamentul European urmează să supună votului rezoluția cu privire la „Comunicarea strategică a UE, ca o contracarare a propagandei părților terțe". Autorii documentului afirmă că Rusia poartă un război informațional împotriva Uniunii Europene și îndeamnă Comisia Europeană și țările membre să aloce resurse pentru acțiuni de contrapropagandă.
Anterior, EurObserver anunța că „un grup de lucru pentru combaterea propagandei rusești" ar urma să primească o finanțare de un milion de euro.
În document se afirmă că Rusia "își propune divizarea Uniunii Europene", „finanțează partidele de opoziție", iar printre principalele pericole sunt enumerate Sputnik, postul de televiziune "Russia Today" și fundația „Ruskii Mir", a cărora amenințare este echivalată cu cea a organizației teroriste Statul Islamic.
În opinia președintelui comisiei Camerei Publice a Rusiei pentru dezvoltarea diplomației publice și susținerea conaționalilor peste hotare, Elena Sutormina, examinarea unei rezoluții privind contracararea presei ruse în cadrul sesiunii Parlamentului European contravine nu doar etichetei diplomatice, ci și unui șir de documente internaționale, printre care și unele adoptate în cadrul OSCE, ce se referă la dreptul la libera exprimare, care au fost ratificate de țările membre ale acestei organizații.
„Tensionarea situației, în mod evident, nu este ceea ce ar trebui să se întreprindă la nivel european. Pe de altă parte, acesta este un compliment evident la adresa „soft power"-ului nostru, o publicitate excelentă pentru Sputnik și Russia Today", a declarat Suturomina, citată de RIA Novosti.
Proiectul rezoluției îndeamnă statele membre să colaboreze mai strâns cu NATO, în scopul contracarării propagandei ruse, „pentru dezvoltarea mecanismelor de comunicare strategică și lupta împotriva amenințărilor hibride", precum și să adopte norme juridice "care ar eficientiza combaterea propagandei și dezinformării".
Textul are numeroase carențe și conține erori, care demonstrează o slabă documentare a autorilor pe marginea subiectului. Spre exemplu, agenția RIA Novosti este trecută drept "post de televiziune".
Documentul a fost propus de europarlamentarul polonez Anna Fotyga, dezbaterile pe marginea rezoluției vor avea loc la 22 noiembrie, iar procedura de vot la 23 noiembrie.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.