Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Președintele Dodon a enumerat proiectele de lege pe care nu le va promulga

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Игорь Додон / Preşedintele Igor Dodon
Президент Игорь Додон / Preşedintele Igor Dodon - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În cadrul conferințe on-line cu cetățenii, președintele Igor Dodon a explicat de ce nu va promulga proiectele de lege care au fost votate în mod repetat de către Parlamentul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Șeful statului poate să-și asume responsabilitatea și să nu semneze proiectele de lege pe care Parlamentul le-a votat repetat după ce au fost respinse odată de președinte. Aceasta este convingerea președintelui Igor Dodon, pe care a exprimat-o în cadrul conferințe on-line cu cetățenii.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, susține că în funcții de conducere trebuie să se afle doar cetățeni moldoveni, nu și cei care au cetățenie dublă.

"Insist ca în instituțiile de conducere a statului să se afle doar cetățeni ai Republicii Moldova. cum putem să avem încredere într-un deputat, într-un membru al Curții Constituționale, dacă el a depus jurământ de credință României? În funcțiile de conducere trebuie să se afle doar cetățenii Republicii Moldova", a declarat Dodon.

Парламент Молдовы - Sputnik Moldova
Politică
Ghimpu cere demiterea lui Dodon

Dodon a amintim că, în conformitate cu prevederile constituționale, legile intră în vigoare doar după ce sunt semnate de către șeful statului. Potrivit lui, el nu poate promulga legile care sunt în contradicție cu Legea Supremă.

Printre legile returnate Parlamentului pentru a fi reexaminate este și legea privind Găgăuzia, pe care, spre deosibire de alte proiecte de lege respinse de șeful statului, deputații nu au mai votat-o repetat. Dar alte cinci proiecte le lege nepromulgate de Igor Dodon au fost votate din nou de aleșii poporului.

Între acestea este și cel privind Academia de Științe. Dodon spune că este adevărat că conducerea Academiei admite un șir de nereguli în procesul de administrare, dar asta, potrivit lui, nu înseamnă că academia trebuie desființată.

Victor Juc - Sputnik Moldova
Victor Juc, despre posibilă demitere a președintelui Igor Dodon

Un proiect de lege pe care l-a respins șeful statul împuternicea Agenția Națională de Reglementare în Energetică să stabilească salariile unor funcționari din domeniu. Asta în timp ce Igor Dodon a cerut micșorarea salariilor funcționarilor.

Igor Dodon a declarat că în zilele următoare el va purta discuții cu responsabilii din sindicate și din mediul academic pentru a examina situația care s-a creat.

"Eu am la dispoziție 14 zile ca să iau o decizie din momentul în care proiectele de lege vor fi prezentate de Parlament administrației președintelui. Dacă noi vom considera că acestea contravin Constituției, ne vom adresa Curții Constituționale. Vom aduce argumente, dar nu vom semna aceste proiecte de lege", a declarat Igor Dodon.

Fluxul de știri
0