Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Șocant: Loturi de milioane de lei vândute ilegal la Trușeni - VIDEO

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un fost primar al comunii Trușeni, care face parte din municipiul Chișinău este cercetat de procurori pentru "delapidarea terenurilor din rezervele administrației publice locale". Alături de el pe banca acuzaților va compărea și inginerul cadastral.

CHIȘINĂU, 18 sept — Sputnik. Oficiul Buiucani al Procuraturii municipiului Chișinău a finalizat urmărirea penală şi a expediat în judecată cauza penală de învinuire a două persoane de comiterea escrocheriei şi delapidarea averii străine, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Politică
Încă 30 de zile de arest pentru Dorin Chirtoacă. Veți cum comentează primarul

Inculpații, împreună cu un complice, au fost reținuți la sfârșitul lunii noiembrie 2016, în rezultatul unei operaţiuni, realizate de comun cu Direcţia Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Naţional de Investigaţii.

Unul dintre inculpaţi a deţinut în perioada anilor 1999-2011 funcţia de primar al comunei Truşeni, iar celălalt a fost inginer cadastral, specializat în geodezie.
În baza atribuţiilor funcţionale, inculpaţii identificau loturi de teren din comuna Truşeni, pe care le comercializau ilegal persoanelor care erau interesate în achiziţia loturilor pentru construcţia caselor de locuit, iar documental indicau că le-au fost atribuite, gratuit, în baza unor decizii sau contracte false. Loturile erau comercializate prin intermediul persoanelor terţe, la preţul de circa 10-15 mii de dolari per lot.

Angajații INI au reținut 3 cetățeni ucraineni - Sputnik Moldova
Societate
Trei cetățeni străini, arestați pentru că au făcut asta: Poliția oferă detalii

Pentru conferirea legalităţii, unul dintre suspecţi, perfecta dosarul tehnic al imobilului, în temeiul deciziei false şi lipsa benificiarului, după care întocmeau dosarul tehnic al imobilului, acesta fiind prezentat către ÎS „Cadastru" pentru înregistrare.

În cursul acţiunilor de urmărire penală au fost acumulate suficiente probe care demonstrează că inculpaţii, care sunt locuitori ai comuna Truşeni şi orașul Străşeni, ar fi delapidat 13 loturi de teren din rezervele adminstraţiei publice locale Truşeni în valoare de 1 655 202,55 lei, (valoarea de piaţă fiind de peste 4,5 milioane lei). De semenea, aceştia ar fi dobândit prin escrocherie, sub pretextul comercializării legale a loturilor de teren din intravelanul comuna Truşeni, mijloace financiare în sumă de 1.191.747 lei de la mai multe persoane.

În privinţa unui complice de-al inculpaţilor, urmărirea penală a fost disjunsă într-o procedură separată, acesta fiind anunţat în căutare.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fostul director de la morga din Chișinău a fost arestat pentru 30 de zile

În scopul asigurării recuperării prejudiciului cauzat prin infracţiune au fost aplicate sechestre asupra bunurilor delapidate şi a proprietăţilor inculpaţilor.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 15 ani închisoare.

De notat că, deconspirarea schemelor infracţionale utilizate în delapidarea celor 13 loturi de teren a permis identificarea unui număr impunător de loturi delapidate (peste 40 de loturi de teren pentru construcții, cu valoare de piaţă de peste 8 milioane de lei) şi care constituie subiect al investigaţiilor suplimentare, în cadrul a unor noi cauze penale intentate.

Fluxul de știri
0