Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fostul director de la morga din Chișinău a fost arestat pentru 30 de zile

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Instanța a dat curs, vineri, solicitării procurorilor Anticorupție de a-l plasa în izolator pe un termen de 30 de zile pe fostul director al Centrului de Medicină Legală Ion Cuvșinov, învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. Fostul director al Centrului de Medicină Legală (CML) Ion Cuvșinov a primit 30 de zile de arest în izolator. Decizia a fost luată, vineri, de magistrații de la Judecătoria Chișinău, sectorul Buiucani, la solicitarea procurorului Anticorupție Victoria Furtună. 

Furtună a salutat decizia luată de judecători, pe care a calificat-o drept una legală, în condițiile în care există ”anumite riscuri”.

Procurorii vor solicita astăzi în instanță mandat de arest în izolator pentru 30 de zile și pentru actualul vicedirector al CML. 

Cuvșinpv a fost reținut, miercuri, de procurorii Anticorupţie şi CNA într-un dosar privind trucarea licitaţiei de achiziţionare a echipamentului pentru laboratorul în care urmau să fie efectuate teste ADN. Împreună cu acesta au mai fost reținuți vicedirectorul CML și un specialist din cadrul instituţiei. Aceștia sunt bănuiţi de depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Potrivit procurorilor, bănuiții au prejudiciat bugetul statului de aproximativ 10 milioane de lei.

Mascat CNA НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Procurorii și ofițerii CNA desfășoară percheziții la morga din Chișinău

Urmărirea penală a fost pornită de Procuratura Generală acum doi ani pe faptul săvârşirii de către persoane publice a unor acţiuni care depăşesc, în mod vădit, limitele drepturilor şi atribuţiilor, soldate cu urmări grave. În cadrul procesului penal s-a stabilit că, în perioada anului 2013, vicedirectorul  Centrului, acţionând de comun acord cu directorul CML, alţi angajaţi ai Centrului şi ai Ministerului Sănătăţii, a comis, prin participaţie, infracţiunea de depăşire a atribuţiilor de serviciu în următoarele circumstanţe:

În conformitate cu Strategia de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016, a fost prevăzută consolidarea capacităților de expertiză medico-legală a laboratoarelor (analiza ADN) prin procurarea echipamentului necesar care ar permite efectuarea expertizei genetice în Republica Moldova, ceea ce ar facilita procesul de investigare a infracțiunilor cu acumularea probelor din punct de vedere științific și probarea exclusivă prin intermediul expertizei medico-legale.

În data de 14 mai 2013, prin ordinul ministrului Sănătăţii, a fost instituit grupul de lucru pentru consolidarea capacităţilor Centrului de Medicină Legală în domeniul efectuării cercetării genetice, iar controlul asupra implementării proiectului a fost pus în sarcina directorului CML. O lună mai târziu, pentru realizarea proiectului s-a dispus alocarea a aproape 9,8 milioane de lei, iar pe 30 octombrie, prin ordinul şefului CML, a fost constituit grupul de lucru pentru achiziţii publice, misiunea căruia era selectarea companiei care urma să livreze echipamentul genetic medico-legal.

Astfel, pe parcursul lunilor iunie-august 2013, un specialist al CML, acţionând în numele şefilor săi, ar fi dat asigurări unei companii din România că o va favoriza la licitaţia pentru procurarea echipamentului necesar pentru dotarea laboratorului ADN. Pentru confirmarea spuselor sale, acesta le-a organizat reprezentanţilor companiei române vizite neprotocolare la Ministerul Sănătăţii şi la Centrul de Medicină Legală.

În urma discuţiilor, s-a convenit elaborarea caietului de sarcini în aşa fel încât parametrii şi specificaţiile tehnice ale utilajului solicitat să coincidă cu cele ale utilajului medical care urma a fi propus de către ofertantul din România.

”Ca rezultat al acţiunilor infracţionale ale grupului menţionat, a fost organizată o licitaţie neloială, concertată, cu minimizarea concurenţei şi facilitarea apriori a agentului economic”, anunță CNA într-un comunicat de presă.

Potrivit materialelor cauzei, deşi factorii de decizie ai CML cunoşteau cu certitudine că echipamentul menţionat la licitație nu este suficient pentru operaţionalizarea unui laborator de genetică judiciară pentru identificare umană, utilajul a fost achiziţionat contra sumei de 9 763 800 de lei. De asemenea, s-a stabilit că tehnologia care urma să fie aplicată de acest laborator nu este validată de comunitatea științifică internațională pentru identificarea umană (HID). Astfel, fără procedura de validare, nu poate fi efectuată procedura de acreditare a laboratorului, iar rezultatele obţinute într-un laborator nevalidat şi neacreditat sunt nule.

Fluxul de știri
0