Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lovitură pentru justiție și demnitari: Redeschiderea dosarului Ceaușescu

© Sputnik / Александр Макаров / Trecere la banca de fotografiiПрезидент Социалистической Республики Румыния Николае Чаушеску.
Президент Социалистической Республики Румыния Николае Чаушеску. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Un important membru al familiei s-a hotărât să ceară dreptate pentru fostul președinte al României, mai multe persoane importante ar putea da socoteală după acest proces

BUCUREȘTI, 18 sept — Sputnik, Dragoș Dumitriu. După ce presa a solicitat în mai multe rânduri rejudecarea procesului familei Ceaușescu, iată că nepotul de frate al lui președintelui Nicolae Ceaușescu, pe numele său tot Nicolae (Nicu) Ceaușescu, s-a decis să ceară în instanță reanalizarea procesului care a dus execuția sumară a cuplului prezidențial român în ziua de 25 decembrie 1989.

Viorel Gîrbu, expert, economie - Sputnik Moldova
Moldova, mai degrabă colonie decât partener al Uniunii Europene

Nicu Ceaușescu, numit de prieteni "Brinky", este fiul fratelui cel mic al lui Nicolae Ceaușescu, Ion, fostul apreciat ministru al Agriculturii și director al Comitetului de Stat al Planificării.

Ieri, într-o intervenție singulară la postul RTV, Nicu Ceaușescu a arătat că de 27 de ani este revoltat de nedreptatea care i s-a făcut unchiului său, pe care în repetate rânduri l-a evocat în presă ca pe un mare patriot, iar acum s-a hotărât să întreprindă o acțiune în instanță pentru a obține chiar rejudecarea și — de ce nu — reabilitarea fostului președinte român.

И.Илиеску, Президент Румынии во время пресс-конференции - Sputnik Moldova
Politică
Ion Iliescu şi Petre Roman, acuzaţi de crime contra umanității

"Am vorbit și cu Valentin (Ceaușescu, fiul președintelui, n.n.), și cu Mircea (Oprean, ginerele, fostul soț al Zoiei. Fiica lui Ceaușescu) și cu alte rude, toată lumea e de acord să fac această acțiune", a spus Nicu Ceaușescu. "Nu am nici un interes material, este vorba doar de justiție, de repararea unei mari nedreptăți", a spus Nicu Ceaușescu.

Întrebată de reporteri dacă în urma unui eventual câștig în această cauză ar avea de suferit unele persoane suspuse sau care au avut funcții înalte în stat, cunoscuta avocată Mariana Ștefan, cea care, după toate probabilitățile, va susține în instanță acțiunea lui Nicu Ceaușescu, nu a negat această posibilitate.

De menționat că, ulterior simulacrului de proces, părți implicate au recunoscut că nu au existat probe și că "au fost preluate date din presă" pe baza cărora a fost condamnat și executat Nicolae Ceaușescu.

Intervievat asupra acesti acțiuni, fostul senator Marius Marinescu a declarat că familia Ceaușescu ar fi înfreptățită să ceară chiar și daune materiale și morale, fapt negat ferm de Nicu Ceaușescu și de avocată.

Dolari americani - Sputnik Moldova
Ilie Şerbănescu: cu excepția Rusiei, marile puteri trăiesc pe seama altora

Nicu Ceaușescu este un mare pasionat de cai și hipism, el conduce în acest moment un centru de echitație în nordul Capitalei. Ca și restul familiei fostului președinte al României, a păstrat distanța față de viața politică și chiar față de presă, singurele apariții fiind legate de pasiunea sa pentru călărie și de unele amintiri din viața privată a familiei Ceaușescu.

De menționat că, în 1997, Sorin Roșca Stănescu, alături de colegii săi de la "Ziua", Tana Ardeleanu, Răzvan Savaliuc și alții, au realizat o reluare "jurnalistică" a procesului, acțiune la care au participat și personalități ale dreptului din acea perioadă. Experimentul de presă a relevat, fără dubii, mascarada, simulacrul de "justiție". La scurt timp, a fost publicat dosarul de colaborator al lui SRS, iar tânăra Tana Ardeleanu s-a retras din presa de investigații.

Fluxul de știri
0