Ilie Şerbănescu: cu excepția Rusiei, marile puteri trăiesc pe seama altora

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaDolari americani
Dolari americani - Sputnik Moldova
Abonare
Marea Britanie, Franța, Portugalia, Spania, Olanda, Belgia sunt puteri care au trăit pe seama altora de sute de ani şi nu trebuie să avem pretenţii de la ei, marea problem a României fiind împărţirea inechitabilă a PIB-ului între muncă şi capital, consider analistul financiar Ilie Şerbănescu.

BUCUREŞTI, 15 iulie — Sputnik. Pe 1 ianuarie 2017 se împlinesc 10 ani de când România a intrat în Uniunea Europeană, fapt pentru care economistul Ilie Şerbănescu a făcut un bilanţ al ultimului deceniu, la solicitarea ziarului Puterea.

Денежные купюры и монеты разных стран/ Euro, dolari, ruble, bancnote - Sputnik Moldova
Băncile italiene se prăbuşesc. Ilie Şerbănescu, despre efectul asupra României

Potrivit Eurostat, românii muncesc cel mai mult din Uniunea Europeană şi sunt pe penultimul loc în ceea ce priveşte productivitatea pe ora de muncă. Studiul arată că românii muncesc 8 ore pe zi, cinci zile pe săptămână şi au o productivitate de doar 51,1%.

Ilie Şerbănescu spune că acest lucru se întâmplă deoarece PIB-ul României este inechitabil împărţit între muncă şi capital. Şerbănescu consideră că, dacă sectorului muncă i-ar fi fost alocat 60% din PIB, cum este în Germania, şi nu 30% cât primeşte acum, atunci salariile românilor ar fi fost astăzi de două ori mai mari.

Expertul apreciază că Europa se află în stăpânirea câtorva mari puteri care ne tratează ca pe nişte colonii.

„Acum au pus ăştia din Uniunea Europeană mâna pe Europa, cu excepţia Rusiei, şi ne tratează pe toţi ceilalţi ca pe nişte colonii. Ei (marile puteri ale Europei — n.r.) de sute de ani trăiesc pe seama altora. De atunci durează situaţia aceasta. Marea Britanie, Franţa, Portugalia, Spania, Olanda, Belgia sunt nişte puteri care au trăit pe seama altora de sute de ani. Ce pretenţii să avem de la ei?", spune analistul.

El argumentează că în România va fi din ce în ce mai rău pentru că presiunea colonialiştilor de la Bruxelles va creşte. Adevărata criză este aceea când marile puteri nu mai au întoarcere şi vor să iasă din catastrofă pe seama ţărilor mici, nenorocite.

Fluxul de știri
0