Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ion Iliescu şi Petre Roman, acuzaţi de crime contra umanității

© Sputnik / Борис Приходько / Accesați arhiva multimediaИ.Илиеску, Президент Румынии во время пресс-конференции
И.Илиеску, Президент Румынии во время пресс-конференции - Sputnik Moldova
Abonare
Vineri, procurorii militari au decis punerea în mișcare a acțiunii penale, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, față de fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu.

BUCUREŞTI, 23 dec — Sputnik. În perioada 11 — 15 iunie 1990, inculpații din dosarul "Mineriada din 13-15 iunie 1990" au decis, organizat și coordonat "un atac generalizat și sistematic", lansat împotriva populației civile, respectiv împotriva manifestanților din Piața Universității din București, relatează Agerpres.

În atac au fost implicate forțele armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale, Serviciului Român de Informații, precum și a unui număr de peste zece mii de mineri și alți muncitori din mai multe zone ale țării.

În dosarul "Mineriada din 13 — 15 iunie 1990" au fost puși sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale; general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.

În acelaşi dosar, Ion Iliescu, Petre Roman şi Virgil Măgureanu sunt puşi sub acuzare penală sub aspectul săvârşirii de crime contra umanităţii.

Parchetul Militar susține că "atacul" din 11 — 15 iunie 1990 a avut următoarele consecințe: uciderea prin împușcare a 4 persoane și rănirea prin împușcare a altor 3, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.269 de persoane şi privarea de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic, a unui număr total de 1.242 de persoane.

Parchetul Militar a mai anunțat că, în acest dosar, urmărirea penală se efectuează, în plus, față de alți 18 suspecți.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0