Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul de la Chișinău riscă să rămână fără ministru al Apărării până în 2018

© Sputnik / Miroslav RotariПремьер-министр Республики Молдова Павел Филип
Премьер-министр Республики Молдова Павел Филип - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul Republicii Moldova riscă să rămână fără ministru al Apărării până după alegerile parlamentare din 2018

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Premierul Pavel Filip a respins candidatura lui Victor Gaiciuc la funcția de ministru al Apărării, propusă miercuri de președintele Igor Dodon.

Министерство Обороны РМ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Președintele a înaintat propriul candidat la funcția de ministru al Apărării

Șeful Guvernului a invocat modul de guvernare în Republica Moldova, care este unul parlamentar, unde șeful statutului nu se bucură de prerogativa de a face propuneri pentru componența Cabinetului de Miniștri.   

”Republica Moldova este o țară parlamentară în care președintele nu are atribuții de a propune miniștri. Nu pot să mă abțin și cred că această declarație este de a acoperi lipsa de argumente privind blocajele de a permite efectivului Armatei Naționale de a participa la aplicații și exerciții militare”, a declarat premierul. 

Filip a mai spus că, miercuri, repetat, îi va propune președintelui candidatura lui Eugen Sturza la funcția de ministru al Apărării.  

”În momentul când am înaintat o candidatură pentru funcția de ministru al Apărării, am decis să mergem până la capăt. Astăzi voi înainta președintelui repetat candidatura aceleiași persoane. Dacă va refuza înseamnă că încalcă conștient Constituția”, a spus șeful Guvernului de la Chișinău.

Eugen Sturza - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Eugen Sturza este candidatul la funcția de ministru al Apărării din Moldova

Igor Dodon a propus, miercuri, candidatura generalului Victor Gaiciuc pentru funcția de ministru al Apărării, care a mai deținut anterior această funcție.

Președintele a declarat că nu va accepta candidatura propusă de coaliția de guvernare la funcția de președinte al țării, chiar dacă aceasta va fi înaintată repetat. 

”Consider că înaintarea unei persoane neprofesioniste și asupra căreia planează suspiciuni de încălcare a legislației în ceea ce ține de salarizarea din surse externe, nu poate fi promovată în funcția de ministru al Apărării. Cred că este un pas de lichidare a Ministerului Apărării”, a declarat șeful statului.

Fluxul de știri
0