Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele a înaintat propriul candidat la funcția de ministru al Apărării

© Sputnik / Miroslav RotariМинистерство Обороны РМ
Министерство Обороны РМ - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Igor Dodon l-a desemnat astăzi pe un fost ministru al Apărării, cu grad de general, în funcția de ministru al Apărării

CHIȘINĂU, 13 sept – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, comandantul suprem al Forțelor Armatei, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, candidatura sa pentru funcția de ministru al Apărăii. Este vor despre generalul Victor Gaicuc, care a mai deținut anterior această funcție. 

Eugen Sturza - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Eugen Sturza este candidatul la funcția de ministru al Apărării din Moldova

Dodon a declarat că l-a informat astăzi, 13 septembrie, printr-o scrisoare pe premierul Pavel Filip în care îl anunță că nu acceptă candidatura guvernului la funcția de ministru al Apărării, Eugen Sturza, și îl propune pe generalul Victor Gaiciuc.  

”Consider că înaintarea unei persoane neprofesioniste și asupra căreia planează suspiciuni de încălcare a legislației ce ține de salarizarea din surse externe, nu poate fi promovată în funcția de ministru al Apărării. Cred că este un pas de lichidare a Ministerului Apărării. Am semnat răspuns lui Pavel Filip prin care refuz candidatura lui Sturza și îl recomand în calitate de ministru al Apărării pe generalul Victor Gaiciuc”, a declarat șeful statului.  

Victor Gaiciuc s-a născut în data de 12 martie 1957, în satul Pepeni, raionul Sângerei. A absolvit Școala Superioară Militară de Aviație din Harkov și apoi a studiat la Academia Militar-Politică din Moscova, Departamentul Forțelor Armate Aeriene, obținând ulterior titlul științific de doctor în științe istorice. În anul 1997 a urmat cursuri la Colegiul NATO din Roma.

După absolvirea Școlii de Aviație din Harkov, a fost pilot, pilot principal, comandant de patrulă, locțiitor de comandant de escadron al regimentului de aviație în districtele militare Zabaikalie și Belarus. După cursurile militare superioare absolvite la Moscova, revine în anul 1989 în calitate de șef al Departamentului Instruire și apoi adjunct al comandantului Regimentului de Aviație, responsabil de instruirea personalului în districtul militar Belarus al Armatei Sovietice.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Dodon răspunde tranșant: Nu accept un "băiat de granturi" la Ministerul Apărării

În anul 1993, Victor Gaiciuc se reîntoarce în Republica Moldova, unde este numit în funcția de specialist principal, șef al Secției pentru umanitară a Direcției Instruire a Ministerului Apărării al Republicii Moldova. Din anul 1994 este șef al Direcției Instruire. La data de 3 iunie 1997 este numit în funcția de viceministru al apărării, fiind responsabil de instruirea personalului, legislație militară și relații internationale. 

Este revocat din această funcție la 7 aprilie 1999. Apoi între anii 1999-2000 a îndeplinit funcția de comisar în Departamentul Militar Administrativ al Ministerului Apărării al Republicii Moldova. La 14 aprilie 2000 este numit din nou în funcția de viceministru al apărării, responsabil pentru cooperarea internațională (Parteneriatul pentru Pace, programe de cooperare NATO).

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin decretul președintelui Republicii Moldova, la data de 19 aprilie 2001, Victor Gaiciuc este numit în funcția de ministru al apărării în Guvernul Vasile Tarlev. 

A fost demis din această funcție la 15 octombrie 2004, prin decret prezidențial. 

La data de 12 ianuarie 2005, Victor Gaiciuc a fost numit în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și de reprezentant al Republicii Moldova la NATO. De asemenea, la 16 decembrie 2005, i s-a adăugat, prin cumul, și funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Regatul Țărilor de Jos, cu reședința la Bruxelles.

Prin decretul, președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, i-a conferit Ordinul "Serviciul Patriei" clasa III, pentru merite în asigurarea capacității de apărare a statului și contribuție la dezvoltarea colaborării dintre Republica Moldova și alte state și organizații internaționale. De asemenea, a fost decorat cu distincții militare ale Republicii Moldova, precum și ale altor țări – Rusia, Kazahstan, Ucraina.

Victor Gaiciuc vorbește limbile rusă și franceză. Este căsătorit și are doi copii.


Fluxul de știri
0