Expert: Rusia a fost și va rămâne principalul furnizor de gaze în UE

© Sputnik / Егор Еремов / Accesați arhiva multimediaГазораспределительная станция
Газораспределительная станция - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Chiar și fără construirea gazoductului „North Stream-2”, Rusia va rămâne pe mulți ani înainte principalul furnizor de carburanți în Europa, susține expertul francez Francis Perrin.

CHIȘINĂU, 13 sept — Sputnik. Secretarul general al Forumului Țărilor Exportatoare de Gaze Naturale, Mohammad Hossein Adeli, a declarat că gazul lichefiat livrat în Europa de către SUA nu va putea înlocui gazele naturale din Rusia, relatează Sputnik Estonia. Sputnik France l-a întrebat pe Francis Perrin, expert în relații internaționale și strategice, în ce măsură această declarație corespunde situației reale.

Работник Газпрома на газохранилище - Sputnik Moldova
Rusia
Miller și Sigmar au discutat proiectul „North Stream-2”

Mohammad Hossein Adeli a declarat:

„Nu înțeleg scepticismul Uniunii Europene referitor la „North Stream-2". Europa va avea nevoie și de acum înainte de gazele rusești. Influența SUA asupra pieței europene a gazelor este până la ora actuală nesemnificativă. SUA, date fiind posibilitățile limitate de export, nu vor putea niciodată înlocui livrările de gaze în Europa din Rusia".

Francis Perrin, expert „Petrol și Gaze", director pentru cercetare la Institutul de Relații Internaționale și Strategice ("Institut de Relations Internationales et Stratégiques — IRIS), este de acord cu Adeli referitor la faptul că Rusia va rămâne, într-o perspectivă îndelungată, un furnizor important de gaze, însă a menționat că și cota-parte a SUA va crește pe piața europeană.

Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Societate
„Gazprom” va reduce prețul la gaze, însă consumatorii nu vor resimți acest lucru

Printre cauzele care îi permit Rusiei să rămână cel mai important furnizor, expertul a numit colaborarea îndelungată în domeniul energeticii dintre Federația Rusă și Europa: „Gazprom" livrează în zonă circa o treime din gazele necesare, fiind principalul furnizor pentru țările europene mari.

Afară de aceasta, Rusia dispune de rezerve enorme de gaze naturale, a menționat Francis Perrin.

„Potrivit informațiilor din diferite surse, Rusia este fie pe primul loc, fie pe locul doi după Iran. Iar această situație va dura încă mult timp", a declarat expertul.

Acesta s-a referit totodată la existența conductelor de gaze care sunt exploatate de către Rusia și Europa de-a lungul mai multor ani și care îi permit „Gazprom"-ului să satisfacă cu ușurință necesitățile suplimentare ale Uniunii Europene.

Gazprom - Sputnik Moldova
În 2017, rușii ne vor vinde gaze naturale mai ieftine

Totuși, în opinia lui Perrin, s-ar putea ca Adeli să facă declarații exagerat de îndrăznețe, subestimând perspectiva creșterii exportului de gaze lichefiate din SUA.

„La momentul de față, aceste livrări, care au început abia în anul 2016, nu sunt însemnate. Însă, în viitorul apropiat, SUA vor avea un rol tot mai mare în formarea cifrei de afaceri mondială a gazelor naturale, deoarece în următoarele decenii SUA vor fi printre cele mai mari trei țări exportatoare de gaze lichefiate, alături de Quatar și Australia", consideră expertul francez.

Cu toate acestea, Perrin subliniază că, chiar dacă se ia în calcul creșterea exportului de gaze din SUA, oricum Rusia va rămâne pe o perioadă îndelungată cel mai mare furnizor de gaze în Europa, indiferent de decizia vizavi de „North Stream-2" adoptată la Bruxelles sau în alte capitale europene.

Fluxul de știri
0