Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

„Gazprom” va reduce prețul la gaze, însă consumatorii nu vor resimți acest lucru

© Sputnik / Miroslav RotariСерджиу Унгуряну
Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Abonare
Compania rusească „Gazprom” s-ar putea să reducă prețul gazelor livrate pentru Moldova până la 170 dolari pentru o mie de metri cubi, însă acest lucru nu va influența asupra tarifelor pentru consumatorii finali, a declarat pentru Sputnik Moldova Sergiu Ungureanu, expert în domeniul energeticii.

Vicepremierul și ministrul Economiei, Octavian Calmâc, a comunicat că „Gazprom" va anunța în această săptămână prețul la gazele naturale livrate pentru Moldova în anul 2017. Potrivit ministrului, în baza normelor internaționale stabilite pentru formarea acestuia, în acest an prețul pentru Moldova trebuie să fie mai mic decât în anul 2016.

Expertul Sergiu Ungureanu a confirmat că într-adevăr acesta ar putea să scadă.

Gazprom - Sputnik Moldova
În 2017, rușii ne vor vinde gaze naturale mai ieftine

„Cred că există temeiuri pentru reducerea prețului la gaze, deoarece situația politică și relațiile economice dintre Federația Rusă și Republica Moldova s-au îmbunătățit. Consider că și factorul politic, afară de cei economici, joacă de asemenea un anumit rol, mai ales într-o chestiune atât de importantă", a declarat Ungureanu.

Acesta a menționat totodată că prețul la gazele livrate de „Gazprom" pentru Moldova „este și așa destul de mic în comparație cu cele anterioare", de aceea nu trebuie să ne așteptăm la o reducere substanțială.

„Putem conta maximum pe o scădere de 10 —15%. Aceasta este limita, așa cred", a adăugat Ungureanu.

Expertul este de părerea că totuși consumatorul final nu face să spere la o reducere a tarifelor.

„Acum totul depinde de furnizorii noștri interni, ei vor stabili prețul la gaze. Toate costurile adăugate pentru transportare și repartizare reprezintă calculele noastre interne", a specificat expertul.

În anul 2016 „Gazprom" a livrat pentru Moldova gaze la prețul de 186 dolari pentru o mie de metri cubi.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0