Juristul Radu Bușilă a declarat pentru Sputnik Moldova că conaționalii noștri nu au niciun mic de încredere în Justiția din țara noastră și, din această cauză, când au o problemă, majoritatea lor apelează la serviciile juristului sau avocatului ca intermediar în procesul de mituire a judecătorului. Bușilă spune că ei nu mai decid să meargă sau nu în instanță în funcție dacă au sau nu au dreptate, ci pornind de la faptul dacă au pe cineva care să le intermedieze târgul cu judecătorul.
"Până în 2007-2009, clientul care venea la un avocat sau la un jurist știa că are dreptate, dar nu avea competența să facă trimitere la legile respective, să întocmească o cerere pentru instanță, să pledeze în fața magistraților și pentru aceste serviciu apela la un jurist sau la un avocat. "Eu știu că am dreptate, vreau să merg în instanță și am nevoie de asistență juridică", așa. Ei mergeau în instanță pentru a-și face dreptate", spune Radu Bușilă.
"Acum, aproape fiecare om care vine să apeleze la serviciile unui jurist sau avocat întreabă direct: ce relații au aceștia ca să abordeze un judecător sau un procuror ca să-l mituiască și să obțină câștig de cauză. Acum nu mai contează dacă ai sau nu ai dreptate, ci ai sau nu ai relații prin care să-l abordezi pe un procuror sau un judecător ca să-i dea bani și să câștige", spune Bușilă.
Să te ferească Dumnezeu să ajungi pe mâna instituțiilor noastre de drept
Expertul a făcut aceste declarații fiind solicitat să se refere la cazul lui Andrei Brăguța, care a fost bătut în izolator, după care a murit. Potrivit lui Bușilă, acest caz arată care este starea reală a justiției din Republica Moldova.
"Să te ferească Dumnezeu să ajungi pe mâna instituțiilor noastre de drept: începând de la inspectorul de sector, tot sistemul polițienesc și terminând cu procurorul și instanțele de judecată", spune expertul.
"Sistemului n-i pasă nici măcar cât este negru sub unghie de cetățean. Dacă nu ai bani și nu ai rude influente, dacă nu plătești, nu motivezi financiar, material sau în alt mod funcționarul din poliție, din procuratură, din instanța de judecată, tu nu ești privit ca om", afirmă Radu Bușilă.
În opinia lui, cazul lui Brăguța nu este unul singular.
"Cazuri dintre acestea sunt mult mai mute. Pe acesta îl cunoaștem pentru că presa l-a făcut public. Dar sunt o mulțime de cazuri cu oameni de la țară, săraci, cu tineri după care plâng părinții, plâng mamele lor, care sunt schilodiți, traumatizați. Nu se alege nimic din viața lor după ce au trecut prin acest sistem. Mulți dintre ei sunt omorâți. Nu contează că au părinți, că au copii, că sunt și ei oameni", affirmă expertul.
În final, Radu Bușilă a făcut următoarea constatare: "Sistemul este putred, sistemul este corupt. El trebuie schimbat. Dar acest lucru este imposibili de realizat fără schimbarea sistemului politic. Dar ca să fie schimbat sistemul politic, trebuie schimbată mentalitatea societății, a oamenilor, care, iarăși, este greu de schimbat. De aceea avem viața pe care o avem", a conchis expertul.
Autor: Sergiu Praporșcic