Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Fost procuror general: judecătorii părăsesc subit sistemul pentru pensii mari

© Sputnik / Vladimir PolusatovВалерий Гурбуля
Валерий Гурбуля - Sputnik Moldova
Abonare
Reforma sistemului de pensionare îi sperie pe judecători. Ei se grăbesc să se pensioneze în condițiile favorabile pe care le oferă astăzi Legea “Statutul Judecătorului”, pentru că după reformarea sistemului de pensii ei nu se vor mai bucura de privilegiile pe care le au acum, susține fostul procuror general Valeriu Gurbulea.
Fost procuror general: judecătorii părăsesc subit sistemul pentru pensii mari

Profesorul universitar Valeriu Gurbulea, care a deținut funcția de procuror general în perioada 2007 — 2009, a participat la o emisiune realizată în studioul Sputnik Moldova. În opinia lui, mulți judecători se concediază pentru că nu sunt siguri că vor fi menținuți pe viitor în funcții și pentru că vor să profite de condițiile de pensionare extrem de generoase pe care le oferă legea în actuala redacție.

Conform Legii privind Sta­tu­tul Jude­că­to­ru­lui, încă în vigoare, judecătorii pot să se pensioneze mai devreme decât alte categorii profesionale, fiind suficient să atingă vârsta de 50 de ani și să aibă cel puțin 20 de ani de activitate în funcția de magistrat. Și cel mai important, valoarea pensiei constituie 80 la sută din sala­riu de funcție, care, în cazul magistraților ce conduc instituții judiciare ajun­ge la 10.000 de lei. Totodată, astăzi magistrații au drep­tul să ridice concomitent sala­riul și pensia.

Fostul procuror general spune că unii magistrați au fost speriați de arestările operate de ofițerii și procurorii anticorupție în rândurile lor.

"Judecătorii se pensionează pornind și de la cazul celor 20 de magistrați arestați pentru spălarea, prin sistemul bancar din Republica Moldova, a banilor proveniți din Federația Rusă. Dar și alte cazuri de inițiere a urmăririi penale împotriva judecătorilor îi determină să plece", a explicat Valeriu Gurbulea.

La fel, Valeriu Gurbulea a relatat că autoritățile intenționează să simplifice procedura de obținere a licenței de avocat pentru judecători și procurori. Pentru a-și ridica licența de avocat fără a participa la concurs, aceștia vor trebui să prezinte Comisiei de Admitere actele ce confirmă stagiul de muncă de cinci ani, iar procurorii — un stagiu de muncă de 10 ani.

Autor: Radu Bușilă

Fluxul de știri
0