Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vom avea o toamnă cu anomalii: Cum va fi vremea în următoarele trei luni

© Sputnik / Miroslav RotariОсень
Осень - Sputnik Moldova
Abonare
Meteorologii au realizat o prognoză pe durată medie privind temperaturile și cantitățile de precipitații care sunt așteptate în lunile septembrie, octombrie și noiembrie

CHIȘINĂU, 7 sept — Sputnik. Potrivit estimărilor meteorologilor din România, toamna aceasta va fi mai caldă decât în mod obișnuit, iar în luna septembrie se va înregistra un deficit de precipitații.

Astfel, conform prognozei publicate de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) din România, valabilă pentru intervalul septembrie — noiembrie 2017, valorile termice în lunile septembrie, octombrie și noiembrie vor fi mai ridicate față de normele climatologice ale perioadei, în timp ce precipitațiile vor fi deficitare în luna septembrie, comunică digi24.ro.

Снегопад в Кишиневе 21.04.2017 - Sputnik Moldova
Europa sub stăpânirea intemperiilor: Ce va aduce luna septembrie în Moldova

Totodată, în luna octombrie precipitațiile se vor apropia de cantitățile normale pentru această perioadă, iar în noiembrie chiar vor depăși media normei.

Cu o doză inerentă de eroare, estimările meteorologilor români sunt valabile și pentru Republica Moldova.

Potrivit sursei, în septembrie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori mai ridicate decât media multianuală. Astfel, dacă media multianuală lunară pentru septembrie este de 14,8 grade Celsius, specialiștii prognozează în perioada analizată temperaturi medii de peste 16 grade și chiar de până la 19 grade în Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în septembrie în majoritatea regiunilor, excepție făcând nordul și centrul României, unde acestea vor fi apropiate de norma climatologică.

Și în a doua lună de toamnă, potrivit estimărilor specialiștilor, temperaturile medii vor depăși normalul climatologic în sudul, sud-estul și local în vestul României, dar vor fi apropiate de normal în restul țării. În condițiile în care media multianuală a lunii este de 9,6 grade Celsius, anul acesta valori termice medii vor oscila în octombrie între 10 și 13 grade Celsius.

Cantitățile de precipitații în octombrie vor fi apropiate de mediile multianuale, local excedentare în regiunile centrale, vestice și estice.

Storm in Sochi - Sputnik Moldova
(VIDEO) Europa devastată de fenomene extreme: Când ajunge stihia și la noi

Și în ultima lună de toamnă temperatura medie lunară a aerului va avea valori medii lunare peste normele climatologice în sudul, sud-estul și vestul României și apropiate de normal în rest. Astfel, norma climatologică a lunii fiind stabilită la 3,8 grade, temperaturile medii în noiembrie vor fi de până la 5 grade Celsius în Moldova, Transilvania și Maramureș, iar în alte regiuni vor ajunge până la 6-8 grade.

Precipitațiile totale lunare în noiembrie vor fi local excedentare în regiunile centrale și estice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului României.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

Fluxul de știri
0