Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Europa sub stăpânirea intemperiilor: Ce va aduce luna septembrie în Moldova

© Sputnik / Evghenii PanasencoСнегопад в Кишиневе 21.04.2017
Снегопад в Кишиневе 21.04.2017 - Sputnik Moldova
Abonare
În câteva țări europene a nins, au fost înregistrate tornade și ploi torențiale: am putea oare avea vreme de iarnă în Moldova chiar în luna septembrie? Iată ce spune în acest sens statistica Serviciului Hidrometeorologic de Stat

CHIȘINĂU, 6 sept — Sputnik. Temperaturile scăzute în luna septembrie nu ar fi o noutate pentru Republica Moldova. Vreme foarte rece în prima lună a toamnei a fost înregistrată și în trecut.

Potrivit datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, la 29 septembrie 1977, la Soroca, a fost înregistrată o temperatură de —6,2 grade Celsius, iar în aceeași zi, în satul Bălțata, au fost înregistrate la suprafața solului —9 grade Celsius. În anul 1977 a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură medie zilnică: +2, +4 grade.

Storm in Sochi - Sputnik Moldova
(VIDEO) Europa devastată de fenomene extreme: Când ajunge stihia și la noi

Însă cel mai frig a fost în septembrie 1996. Atunci, temperatura medie lunară la Briceni a fost de doar +10,8 grade, iar la Comrat aceasta a constituit +13,3 grade.

De regulă, în septembrie temperatura medie normală este mai redusă cu doar 4-5 grade față de luna august, oscilând între +14 și +17 grade.

De regulă, vremea de vara în țara noastră se menține până pe 12 — 13 septembrie. Deseori, prima lună de toamnă în Republica Moldova este deosebit de călduroasă.

De exemplu, pe 2 septembrie 2015, la Fălești a fost înregistrată o temperatură record de 38,6 grade Celsius. Cele mai călduroase însă au fost lunile septembrie din 1994 și în 2005. Atunci. temperatura medie a variat în jurul a +18,4 grade, iar la Briceni a ajuns până la +20,8.

În acest an, anomalii ale vremii au fost înregistrate în Republica Moldova la sfârșitul lunii aprilie. Timp de o zi, în raioanele de nord și de sud ale țării au căzut precipitații ce au constituit media lunară. În urma ninsorilor din 20 și 21 aprilie, grosimea stratului de zăpadă a depășit un metru.

Fluxul de știri
0