Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Câțiva funcționari moldoveni riscă pedepse aspre după moartea lui Brăguța

© Sputnik / Мирослав Ротарьисправительное учреждение
исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura municipiului Chișinău a pornit un dosar penal în legătură cu tratamentul inuman și degradant la care a fost supus cetățeanul Andrei Brăguța în izolatorul poliției, iar câțiva funcționari de stat deja sunt reținuți în acest dosar, alături de patru persoane certate cu legea

CHIȘINĂU, 4 sept — Sputnik. Procurorul General, Eduard Harunjen, a declarat luni că Procuratura a intervenit prompt în vederea investigării decesului lui Andrei Brăguța în sistemul penitenciar al Republicii Moldova.

penitenciar тюрма - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii confirmă: Înainte de a muri, Brăguța a fost crunt bătut

Potrivit lui Harunjen, deja a fost format un grup de procurori din cadrul Procuraturii Capitalei, care va investiga toate circumstanțele acestei tragedii și vor informa periodic societatea cu privire la mersul anchetei.

Procurorii au mai anunțat luni că în cadrul acțiunilor de urmărire penală au fost acumulate suficiente probe pentru reconstituirea tabloului cazului respectiv, care a scandalizat întreaga țară.

Printre cei reținuți în dosarul respectiv sunt patru foști colegi de celulă ai lui Brăguța, dar și responsabili din cadrul sistemului. Procurorii nu au precizat despre cine anume dintre funcționari este vorba. Însă au sugerat că numărul demnitarilor ce vor fi cercetați în acest dosar ar putea fi destul de mare.

Cadavru la o morgă - Sputnik Moldova
Societate
Cadavrul lui Andrei Brăguță ar putea fi exhumat, vezi și alte dezvăluiri șocante

Reprezentanții echipei de procurori care vor investiga tragedia susțin că au acumulat toate probele necesare, ce le permit să depisteze ce s-a întâmplat până în momentul în care Brăguța a murit. Materialele dosarului conțin imagini video, înscrisuri și alte informații, inclusiv declarațiile martorilor.

Procurorii au subliniat că deținuții care l-au bătut pe Brăguța „au acționat cu acordul expres și tacit al unor persoane din poliție", ceea ce înseamnă că nu este vorba doar de un angajat al poliției care va fi cercetat de procurori.

„Un deces în custodia statului este un mare semn de întrebare. Ceva nu e în regulă", a declarat unul dintre procurorii implicați în cercetarea cazului.

La ora actuală deja sunt reținute câți funcționari, care, potrivit procurorilor, au fost plasate în izolatorul CNA.

Alexandru Tănase, Александру Тэнасе - Sputnik Moldova
Societate
Tănase a comentat decesul lui Brăguța în penitenciar: Ar fi fost viu astăzi...

„În această investigație vor fi cercetate și acțiunile altor persoane. Vrem ca investigațiile să capete o conotație multiaspectuală. Vom da apreciere și acelor lacune, semne de întrebare, față de anumite sisteme", au dat asigurări procurorii.

„Andrei Brăguța a fost lovit în cap, cutia toracică, în alte părți ale corpului. El a cerut ajutor prin bătăi în ușă. Au apelat și alți deținuți… A fost pornită o urmărire penală care va investiga condițiile inumane și degradante — tot ce nu corespunde normelor și standardelor europene și anume spațiul, aerul, lumina, apa, condițiile sanitare, vom examina și dacă și-au făcut datoria procurorii care monitorizează situația din penitenciar”, au mai declarat reprezentanții Procuraturii.

Fluxul de știri
0