Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesaj cifrat de la Ion Druță: Îi doresc poporului să se trezească! – VIDEO

© Photo : Arhivă personală / Ion DruțăIon Druță
Ion Druță - Sputnik Moldova
Abonare
În ziua în care a împlinit 89 de ani, scriitorul Ion Druță vine cu un mesaj către poporul Republicii Moldova: să înceteze să trăiască cu iluzii, cu fantezii, cu visuri prostești.

CHIȘINĂU, 03 sep — Sputnik. Cunoscutul scriitor moldovean Ion Druță împlinește astăzi onorabila vârstă de 89 de ani. Cu această ocazie, el participă la câteva manifestații care au loc la Chișinău consacrate acestei aniversări.

Fiind întrebat de presa locală ce i-ar dori el poporului Republicii Moldova, Ion Druță a dat următorul răspuns: "Să se trezească. E destul să trăiască cu fantezii, cu visuri prostești și speranțe care nu se împlinesc. Hristos a spus: Trăiește cu ziua cea de azi. Doar păgânii se întreabă ce va fi peste 5 ani, peste 10… Dacă ai făcut astăzi ceva bun, ceva cu rost sau nu ai făcut nimic. Asta este cel mai important".

Ion Druță la 89 de ani de ani: Îi doresc poporului să se trezească!

Amintim că Ion Druță s-a născut în data de 3 septembrie 1928, în satul Horodiște, județul Soroca, România interbelică, în prezent — raionul Dondușeni, Republica Moldova. El este scriitor, poet, dramaturg și istoric literar din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române.

Druță a absolvit Școala de Silvicultură și Cursurile Superioare de pe lângă Institutul de Literatură "Maxim Gorki" al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor '50. Operele sale, adunate în 4 volume, "Frunze de dor", "Balade din câmpie", "Ultima lună de toamnă", "Povara bunătății noastre", "Clopotnița", "Horodiște", "Întoarcerea țărânii în pământ", "Biserica albă", "Toiagul păstoriei" ș.a. fac parte din fondul de aur al literaturii naționale contemporane.

Международная ярмарка интеллектуальной литературы Non/fction - Sputnik Moldova
Scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici a luat Premiul Nobel pentru literatură

Din 1987 Ion Druță este președinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a Uniunii. Este decorat cu mai multe ordine și medalii, deține titlul de Scriitor al Poporului. În 1967, scrie piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" și romanul "Balade din câmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătății noastre"), Ion Druță a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldovenești. În 1990 fost ales ca membru de onoare al Academiei Române, iar la 30 decembrie 1992 membru titular al Academiei de Științe a Republicii Moldova. A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 ("Moldova Literară" din 26 iulie 1995).

Creația druțiană este apreciată de contemporani. După cum menționează Mihai Cimpoi, "Prin caracteristicile ei esențiale, opera lui Ion Druță… este în total o expresie a rezistenței spirituale și morale în fața a tot ce subminează naționalul, umanul, sacrul". În anii regimului totalitar comunist sovietic, Ion Druță a avut curajul să se ridice deasupra principiului abordării realității de pe pozițiile luptei de clasă.

În 26 august 2008 i-a fost acordat Premiul de Stat pe anul 2008 și titlul de „Laureat al Premiului de Stat" pe anul 2008, pentru contribuția de excepție la dezvoltarea culturii și literaturii naționale și universale.

Боб Дилан - Sputnik Moldova
Bob Dylan este laureatul premiului Nobel pentru Literatură 2016

În data de 11 septembrie 2009 Ion Druță a devenit primul cavaler al Ordinului "Bogdan Întemeietorul". Președintele Republicii Moldova Vladimir Voronin l-a decorat pe Druță în semn de profundă gratitudine pentru contribuția sa deosebită la renașterea națională, pentru merite în dezvoltarea relațiilor culturale cu țările străine și activitate prodigioasă în vederea sporirii prestigiului Moldovei pe plan internațional.

În anul 1969 s-a stabilit cu traiul la Moscova, unde locuiește până în prezent, el publicând și în limba rusă.

Fluxul de știri
0