Scriitoarea belarusă Svetlana Aleksievici a luat Premiul Nobel pentru literatură

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaМеждународная ярмарка интеллектуальной литературы Non/fction
Международная ярмарка интеллектуальной литературы Non/fction - Sputnik Moldova
Abonare
Scriitoarea este primul autor din Belarus căreia i-a fost acordat acest prestigios premiu internațional pentru literatură.

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Autoarea belarusă de non-fiction Svetlana Aleksievici a primit premiul Nobel pentru literatură. Despre acest fapt a anunțat joi Academia Regală Suedeză, care este responsabilă de selectarea candidaților pentru acest premiu.

Aleksievici a fost considerat doi ani la rând favorită pentru înmânarea Premiului Nobel, dar în 2013 și în 2014 ea a fost devansată de alți autori. Principalul concurent al autoarei a fost scriitorul nipon Haruki Murakami.

Svetlana Aleksievici este autoarea unor cărți cum ar fi: ”Războiul nu are chip de femeie”, ”Ultimii martori”, ”Băieții din zinc”, ”Ultimii martori. Solo pentru o voce de copil” etc. Scriitoarea scrie în limba rusă. Casele de pariuri au pariat 3:1 că ea va câștiga.

Aleksievici este prima scriitoare din Belarus căreia i-a fost acordat acest prestigios premiu.

Câștigătorii sunt premiați în ziua de naștere a lui Nobel –  la 10 decembrie. Valoarea premiilor este de opt milioane de coroane suedeze (953 de mii de dolari americani), dacă premiul este decernat mai multor persoane, atunci el este împărțit în mod egal.

Fluxul de știri
0