Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Escrocherie de peste 100 de milioane: Cum sunt furați moldovenii

© Sputnik / Miroslav RotariСтройка
Стройка - Sputnik Moldova
Abonare
Acum câteva luni, am scris despre mafia din imobiliare care îi jefuiește pe cei care vor să investească în construcția propriului apartament, lăsându-i și fără bani, și fără locuințe.

CHIȘINĂU, 23 aug — Sputnik. Un grup criminal, care activa sub paravanul unor firme de construcții, au păgubit sute de persoane care au investit milioane de euro în complexul locativ cu denumirea exotică „Palmiere şi Stele".

Conform raportului inspecției financiare, în cadrul cauzei penale s-a constatat că suma mijloacelor financiare a investitorilor utilizate neconform destinației depășește 101 milioane de lei, a informat recent Poliția Moldovei.

În privința persoanelor care au comis infracțiunea a fost disjunsă o altă cauză penală, care a fost transmisă în instanța de judecată, acestea aflându-se la moment în arest.

Стройка - Sputnik Moldova
Mafia din imobiliare: 400 de moldoveni rămași și fără bani, și fără apartamente

Amintim că membrii grupului infracțional au fost reținuți în martie curent de către angajații Direcției de combatere a crimei organizate a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală.

Potrivit materialelor de urmărire penală, în perioada anilor 2007-2015, suspecții, conducând activitatea a două societăţi comerciale, sub pretextul construcţiei complexului locativ „Palmiere şi Stele" din strada Ginta Latină 8, municipiul Chişinău, au primit de la mai multe persoane fizice, sub formă de investiţii pentru locuinţe, mijloace băneşti în sumă de peste patru milioane euro, pe care i-au folosit în scopuri personale.

Poliția precizează că o mare parte din sumele bănești au fost primite de unul din membrii grupului infracțional, cu eliberarea unor recipise. Mijloacele bănești, primite în numerar, au fost depuse pe contul unei alte întreprinderi, în numele membrului grupului-fondator al întreprinderii în cauză, sub forma investițiilor personale și nu a investitorilor reali.

Швейное производство. - Sputnik Moldova
Societate
Află cum apar în Chișinău imobile și mașini de lux – un caz relevant

Pentru a camufla acțiunile criminale, membrii grupului infracțional au admis în mod intenționat și au favorizat înregistrarea procedurii de insolvabilitate a ambelor întreprinderi, incluzând în tabelul creanțelor sume esențial micșorate față de cele transmise de persoanele fizice care au încheiat contracte de investiții. Totodată, administratorul procedurii de insolvabilitate a venit cu o soluție pentru finalizarea construcției primului bloc locativ și anume achitarea de către investitori a sumei de 50 Euro/1m2, în total peste 10 milioane de lei. Faptul dat constituie o povară suplimentară pentru investitori.

Sursa precizează că, la 21 august 2017, actualul administrator de insolvabilitate al întreprinderii și contabilul-șef al acesteia au fost reținuți pe un termen de 72 ore.

Suspecții sunt bănuiți de complicitate la comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine în proporții deosebit de mari, "manifestată prin faptul că, folosind intenționat situația de serviciu, au contribuit la stingerea datoriilor debitorilor întreprinderii, în sumă totală de aproximativ 15 500 000 lei".

Poliția mai precizează că a fost autorizată aplicarea sechestrului asupra bunurilor ce aparțin învinuiților — locuri de parcare, apartamente în municipiul Chișinău, automobile personale și loturi de teren extravilan în suburbia Capitalei — în scopul asigurării recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune.

Fluxul de știri
0