Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Află cum apar în Chișinău imobile și mașini de lux – un caz relevant

© Sputnik / Артем Житенев / Trecere la banca de fotografiiШвейное производство.
Швейное производство. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
V-ați întrebat vreodată cum apar imobile și autoturisme de lux în Capitală, în condițiile în care salariile sunt mici iar zeci de afaceri falimentează în fiecare zi? Iată explicația.

CHIŞINĂU, 7 mart — Sputnik. Mai multe persoane, membre ale unui grup infracțional, cu vârsta cuprinsă între 35 și 50 de ani, domiciliate în Chișinău, au prejudiciat statul cu peste 50 milioane de lei și sunt cercetate penal pentru evaziune fiscală, anunță într-un comunicat Inspectoratul General al Poliției.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Societate
Un membru al grupării ”Makena” a fost arestat

În urma investigațiilor efectuate de către ofiţerii Direcţiei Operaţiuni Speciale a Inspectoratului Național de Investigații, în colaborare cu procurorii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate și Cauze Speciale, s-a stabilit că mai mulți membri din grupare ar fi persoane de afacere. Aceștia, având roluri bine determinate, au implicat încă câteva persoane fizice şi companii, pentru a face uz, în mod fraudulos, de facilităţile, stabilite prin lege, pentru persoane cu dizabilități, în interes personal şi al grupării criminale.

În perioada anilor 2013 — 2016, trei societăți comerciale, fondate de Asociația Obștească a Persoanelor cu Dezabilități, specializate exclusiv în confecţionarea articolelor vestimentare, lenjerie şi produse poligrafice, administrate şi controlate de membrii grupării criminale, au înregistrat importuri, în cantități deosebit de mari, de: ţesături, feronerie, profile PVC, hârtie etc., în valoare de circa 300 milioane lei, din care nu s-a calculat şi încasat TVA.

Gheorghe Constandachi - Sputnik Moldova
Chișinăul vrea să impoziteze veniturile moldovenilor care muncesc peste hotare

De asemenea, materia primă importată, destinată procesului propriu de producere, deseori, după finalizarea procedurilor vamale, era stocată în depozitele „beneficiarilor frauduloşi", fiind comercializată pe piața internă, cu acte false, în care se schimba natura mărfii, indicându-se că este deja un produs finit, ceea ce permitea beneficiarilor finali să se eschiveze de la plata corespunzătoare a altor impozite, cum ar fi cele aferente procesului de prelucrare a materiei prime şi comercializate pe piaţa internă a produsului finit.

Reflectarea tranzacţiilor comerciale, fictive, cu beneficiarii, în actele de contabilitate, se efectua, de regulă, prin câteva companii intermediare delicvente, care oficial nu au nici o unitate comercială autorizată sau filială declarată de activitate comercială şi nici nu au profilul necesar pentru astfel de operaţiuni.

Zeci de oameni cu dezabilități munceau peste program pentru un salariu de 200 de lei pe lună

SIS a contracarat o acţiune de păstrare şi eventuală comercializare ilegală a armamentului - Sputnik Moldova
Vin în Moldova să facă studii la medicină, dar se apucă de traficat moldovence
 

Zeci de persoane cu dizabilități munceau peste programul de lucru, stabilit prin legislaţie, de patru ore, pentru un salariu ce varia între 200 și 500 lei, de patru ori mai mic decât cuantumul minim garant al salariului, stabilit de Guvern, restul banilor fiind însușiți de membrii grupării criminale.

Societățile implicate în schemă înregistrau lunar, timp de câţiva ani, operaţiuni comerciale excesive şi ireale, în creştere constantă, deși numărul angajaţilor rămânea acelaşi, iar profilul de activitate era impropriu. De asemenea, în mod fraudulos, persoane cu dizabilități, care niciodată nu au participat la careva activităţi în aceste companii, erau înregistrate ca fiind angajați ai companiilor respective.

Automobile scumpe, imobile de lux și vacanțe exotice 

O parte din veniturile obținute ilegal erau utilizate pentru procurarea de imobile și automobile costisitoare pentru uz personal, inclusiv vacanțe scumpe, cu destinații exotice.

La moment, patru persoane sunt arestate, iar alte șase sunt cercetate în stare de libertate. În acest caz a fost inițiată o cauză penală, iar dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă închisoare de până la 6 ani.

Actualmente, se întreprind măsuri speciale de investigaţii pentru identificarea locului aflării celorlalţi membri ai grupării.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0