Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

Un celebru crucișător al SUA s-a tamponat cu un vas comercial

© PhotoDistrugătorul american USS "John S McCain"
Distrugătorul american USS John S McCain - Sputnik Moldova
Abonare
Marinari răniți și mai mulți dispăruți - una dintre navele performante ale flotei americane pare a fi vinovată de o nouă tragedie maritimă. Reacția președintelui Trump.

CHIȘINĂU, 21 aug — Sputnik, Dragoș Dumitriu. Mai mulți marinari americani sunt dați dispăruți sau sunt răniți după ce distrugătorul cu rachete (tele)ghidate USS "John S McCain" a fost avariat după ce s-a ciocnit cu un petrolier lângă coasta Singapore, azi, la ora 05.24 ora locală, 00.24, ora Bucureștiului.

Members of white nationalists are met by a group of counter-protesters in Charlottesville, Virginia, U.S - Sputnik Moldova
Stare de urgență în SUA: violențe, grupuri extremiste - Ce spune Trump

Din declarațiile oficialilor marinei americane „în prezent, 10 marinari lipsesc și cinci sunt răniți", transmite The Guardian. De asemenea, oficialii americani confirmă că nava de război "a suferit pagube pe partea din spate" în coliziunea cu petrolierul Alnic MC, sub pavilion liberian.

Eforturile de căutare și salvare s-au desfășurat în colaborare cu autoritățile din Singapore, care au trimis nave și elicoptere pentru căutare.

Din datele de până acum, distrugătorul se îndrepta către Singapore, pe un traseu obișnuit, iar avariile sunt situate la tribord pupa, deci în spate, ceea ce conduce la concluzia că nava militară nu a apreciat corect cursul și viteza petrolierului, a crezut că va putea trece înainte ca nava liberiană să ajungă — ceea ce nu s-a întâmplat.

În plus, distrugătorul din clasa "Arleigh Burke" este o navă mult mai rapidă și manevrabilă decât petrolierul de 50.000 de tone DW și o lungime de 183 de metri. De asemenea radarele din dotarea distrugătorului sunt de înaltă performanță, ceea ce permite calcule extreme de precise ale traiectoriilor și ale tuturor parametrilor.

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov during a meeting with US Secretary of State Rex Tillerson on the sidelines of the ASEAN in Manila - Sputnik Moldova
Serghei Lavrov: Riscul unui război SUA-Coreea de Nord este mare

De menționat că USS "John S McCain" face parte din Flota a 7-a a Marinei SUA din Pacific și este a doua navă din această flotă implicată într-o ciocnire în ultimele două luni. În iunie șapte marinari au murit atunci când USS Fitzgerald a lovit un cargobot în apele Mării Japoniei. Chiar săptămâna trecută, conducerea USS Fitzgerald — comandantul, secundul și șeful de echipaj — au fost demiși din funcții în urma finalizării anchetei privind ciocnirea, din aceasta rezultând o serie întreagă de erori comise de cei sancționați.

Distrugătorul "John S McCain" este una dintre cele mai cunoscute nave din marina americană, participând la lupte în Irak și executând misiuni remarcabile în mai multe zone ale Pacificului.

Nava a fost numită în cinstea a doi amirali ai SUA, John S. McCain, Sr. și John S. McCain, Jr., bunicul și, respectiv, tatăl cunoscutului senator republican John McCain, fost candidat la președinția SUA. USS "John S McCain" a fost inaugurată în iulie 1994 de fostul președinte SUA George Bush Sr., desigur în prezența familiei McCain.

În această dimineață, imediat după incident, senatorul John McCain a difuzat pe Twitter un mesaj în care scrie că, împreună cu soția sa, Cindy, se roagă pentru marinarii americani.

​"Cindy și eu ne vom ruga pentru marinarii americani de la bordul USS John S McCain în această seară — apreciem munca echipajelor de căutare și salvare".

Președintele Donald Trump, care se întorcea la Casa Albă duminică noaptea, a comentat sec, dar profund marcat de incident: "Este foarte rău", transmite NBC.

Fluxul de știri
0