Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Serghei Lavrov: Riscul unui război SUA-Coreea de Nord este mare

© Sputnik / Vitaliy Belousov / Accesați arhiva multimediaRussian Foreign Minister Sergei Lavrov during a meeting with US Secretary of State Rex Tillerson on the sidelines of the ASEAN in Manila
Russian Foreign Minister Sergei Lavrov during a meeting with US Secretary of State Rex Tillerson on the sidelines of the ASEAN in Manila - Sputnik Moldova
Abonare
Este probabil ca conflictul dintre Statele Unite ale Americii şi Coreea de Nord să degenereze într-un veritabil război, soldat cu numeroase victime, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe.

CHIȘINĂU, 12 aug — Sputnik. Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a evaluat, vineri, situaţia din jurul conflictului nord-coreean, declarând că riscul unui război dintre SUA şi Coreea de Nord este ridicat.

Праздничные мероприятия, посвященные 105-й годовщине со дня рождения Ким Ир Сена, в КНДР - Sputnik Moldova
Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică: a treia oară în doar două săptămâni

"Riscurile sunt foarte mari, în special în ceea ce priveşte retorica [între cele două ţări]. Noi ne aşteptăm la ameninţări directe de recurgere la forţă. În acelaşi timp, secretarul american pentru Apărare [James] Mattis a reiterat: da, aceasta va implica un număr mare de pierderi omeneşti, și totuși, declaraţiile despre un atac preventiv împotriva Coreei de Nord nu se opresc, ca și declaraţiile Phenianului privind necesitatea de a lovi insula Guam, care găzduieşte mai multe baze militare americane", a declarat Lavrov în cadrul unui forum de tineret.

Ministrul a mai adăugat că conflictul în jurul Coreei de Nord preocupă mult Rusia. Potrivit lui, Rusia şi China au propus, pentru a rezolva problema, un plan rezonabil care presupune o dublă "îngheţare": Kim Jong-un îngheaţă toate testele nucleare şi lansările de rachete balistice, Statele Unite şi Coreea de Sud îngheaţă exerciţiile militare la scară largă, utilizând regulat ca pretext Coreea de Nord pentru realizarea testelor.

Праздничные мероприятия, посвященные 105-й годовщине со дня рождения Ким Ир Сена, в КНДР - Sputnik Moldova
Coreea de Nord a acuzat SUA de tentativa de omor a lui Kim Jong-Un

"Când vorbesc cu americanii, [fostul secretar de stat american] John Kerry şi [actualul secretar de stat] Rex Tillerson, motivele pentru care este imposibil de a obţine această dublă îngheţare, ei spus că testele nucleare şi lansările de rachete de către Coreea de Nord au fost interzise printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate, dar nimeni nu a interzis exerciţiile militare. Prin urmare, noi [Statele Unite] le facem legal, dar ei [Coreea de Nord] fac ilegal", a precizat Lavrov.

"Eu am proprie mea opinie în ce priveşte această situaţie: când se ajunge la pumni, primul pas trebuie să fie făcut de cel care este mai puternic şi mai inteligent", a concluzionat ministrul rus al Afacerilor Externe.

Coreea de Nord a declarat marţi că ar putea să lanseze rachete balistice strategice cu rază medie şi lungă de acţiune Hwasong-12 în direcţia bazelor militare americane situate pe insula Guam, în pacific, în cazul în care Washingtonul continuă presiunile asupra Phenianului.

Preşedintele american, Donald Trump, i-a promis marţi Phenianului "foc şi furie" dacă îi va ameninţa din nou ţara. El s-a lăsat predispus pentru o ripostă militară acţiunilor "gândite" de Coreea de Nord.

Fluxul de știri
0