Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată câte milioane de dolari au intrat în acest an în ZEL-urile moldovenești

© Sputnik / Олег Смыслов / Accesați arhiva multimediaDezvoltare industrială
Dezvoltare industrială - Sputnik Moldova
Abonare
În primul semestru al anului 2017, în zonele economice libere din țara noastră au fost atrase investiții de peste 22 milioane de dolari, informează serviciul de presă al Ministerului Economiei și Infrastructurii

CHIȘINĂU, 15 aug — Sputnik. Potrivit sursei oficiale, volumul total al investițiilor în Zonele Economice Libere în prima jumătate a anului curent a fost de 305,3 milioane USD, ceea ce este cu 26,5 la sută mai mult decât în perioada similară a anului 2016.

Mai exact, în primele șase luni ale acestui an în Zonele Economice Libere din Moldova au fost investite 22,1 milioane de dolari.

бокс - Sputnik Moldova
Ultima bătălie pentru șefia ZEL ”Bălți”. Cine sunt candidații

Ministerul Economiei și Infrastructurii subliniază că cea mai mare cotă a investițiilor și anume 36,4% din cifra totală (din cele 22,1 milioane de dolari) îi revine Zonei Economice Libere „Bălți", 23% au fost atestate în ZEL „Ungheni-Business" și 22,1% — ZEL „Expo-Business-Chișinău".

Volumul total al vânzărilor nete ale producției industriale, fabricată de către rezidenții zonelor libere în lunile ianuarie-iunie 2017, de asemenea s-a majorat cu 18,8% (în prețuri curente) față de perioada corespunzătoare a anului trecut și a constituit 2 miliarde 339,5 milioane de lei.

министерство экономики ministerul economiei - Sputnik Moldova
Ministerul Economiei a rezolvat problema unui ZEL

Ministerul Economiei și Infrastructurii mai informează că cea mai mare parte a producției industriale fabricate în Zonele Economice Libere (84,0%) a fost exportată, iar pe piața internă a Republicii Moldova au fost realizate mărfuri în valoare de 48,6 milioane lei sau 2,1% din volumul total.

Astfel, volumul total al exportului mărfurilor şi serviciilor din zonele economice libere s-a majorat în perioada de referință cu 23% şi a constituit 2 miliarde 111,9 milioane de lei. Cota zonelor economice libere în volumul exporturilor Republicii Moldova în primul semestru al anului curent a constituit 10,6%, comparativ cu 10,1% în perioada similară a anului 2016 și 8,5% față de aceeași perioadă în 2015.

Fluxul de știri
0