Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii care muncesc în Turcia vor primi pensie - detalii

© Sputnik / Яков Берлинер / Accesați arhiva multimediaPensionari
Pensionari - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Guvernul Republicii Moldova a aprobat un proiect de lege pivind ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, document ce a fost semnat la 5 mai 2017

CHIȘINĂU, 11 aug — Sputnik. Serviciul de presă al Guvernului menționează că scopul documentului este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migrați din Republica Moldova care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante, adică Moldova sau Turcia.

Пенсионер - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Precizare de ultimă oră a Ministerului Muncii din Moldova cu referire la pensii

Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş, informează sursa oficială.

La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

Republica Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale Uniunii Europene, 11 dintre care sunt aplicate cu succes.

Fluxul de știri
0