Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Precizare de ultimă oră a Ministerului Muncii din Moldova cu referire la pensii

© Sputnik / Evghenii PanasencoПенсионер
Пенсионер - Sputnik Moldova
Abonare
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a decis să vină cu o precizare privind modul în care au fost indexate și valorizate pensiile din Moldova

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei a emis un comunicat de presă în care vine cu unele precizări cu referire la reforma sistemului de pensii din Moldova. 

Instituția susține că, de la 1 aprilie 2017, pensiile au fost indexate cu 6,8%, pornind de la creșterea prognozată anuală a indicelui prețului de consum pentru anul precedent. Această măsură se aplică anual. 

pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: Pensionarii care lucrează, puși în fața dilemei – pensia sau salariul

Ca urmare a implementării noii reforme a sistemului de pensii, peste 68 de mii de persoane, beneficiari ai pensiilor pentru limita de vârstă, și peste 15,5 mii de persoane care primesc pensii de dizabilitate și-au stabilit pensiile în perioada 2001-2008, au avut de câștigat în urma valorizării, una din acțiunile cheie prevăzute în reforma sistemului de pensii.

”Mărimea pensiei pentru limita de vârstă s-a majorat în medie cu 131,69 lei, iar cea de dizabilitate 226,29 lei. Totodată, de valorizare în cuantum mai mare decât mărimea medie a pensiei pentru limită de vârstă au beneficiat 22135 persoane și în cazul pensiilor de dizabilitate — 4450 persoane”, precizează MMPSF.

Începând cu 1 ianuarie 2017, a fost introdus un element inovativ al reformei de pensionare – pensia anticipată pentru limită de vârstă. Asiguratul care a realizat stagiul de cotizare necesar contributiv, prevăzut de lege, poate solicita stabilirea anticipată a pensiei pentru limită de vârstă cu cel mult trei ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare de 63 de ani pentru bărbaţi şi femei. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 1 iulie au fost stabilite 1994 de pensii anticipate pentru limită de vârstă, mărimea medie a acestora constituind – 2316,30 lei.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Exclusiv: cum va fi calculat stagiul de cotizare în lipsa Carnetului de muncă

O altă modificare importantă a reformei sistemului de pensii, care a intrat în vigoare începând cu 1 aprilie 2017, este instituirea unei noi formule de calculare a pensiei.

”Până la 1 iulie au fost stabilite 4992 de pensii pentru limită de vârstă cu aplicarea noii formule de calcul, mărimea medie a acestora constituind 1875,95 lei”, mai comunică responsabilii de la minister.

Potrivit MMPSF, scopul reformării sistemului de pensii a constat în crearea unui sistem de pensii echitabil, sustenabil și transparent, care să poată asigura un trai decent pentru fiecare beneficiar de pensii.

Fluxul de știri
0