Propunere din UE: Să interzicem gazul lichefiat american în Europa

© Sputnik / Евгений Биятов / Accesați arhiva multimediaПредприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL
Предприятие ООО РН-Пурнефтегаз в Ямало-Ненецком автономном округе, PETROL - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Companiile europene ar putea să renunțe la gazul lichefiat drept răspuns la noile sancțiuni introduse de autoritățile americane împotriva Rusiei

CHIȘINĂU, 4 aug  — Sputnik. Companiile europene ar putea să renunțe la achiziționarea gazului lichefiat din SUA, drept răspuns la înăsprirea sancțiunilor antirusești din partea autorităților americane. Cu o astfel de propunere a venit membrul senatului francez Yves Pozzo di Borgo, în opinia căruia acțiunile Washingtonului împotriva Moscovei sunt motivate de dorința sporirii exportului în alte state, prin utilizarea pretextului politic.

President Donald Trump meets with Russian President Vladimir Putin at the G20 Summit, Friday, July 7, 2017, in Hamburg - Sputnik Moldova
Donald Trump a semnat legea privind noile sancțiuni antirusești

Uniunea Europeană s-a arătat revoltată după ce la sfârșitul lunii iulie a fost anunțate măsuri împotriva companiilor care cooperează cu Rusia în domeniul energetic. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că în cazul în care vor avea de suferit companiile din UE, Bruxelles va adopta reacții de răspuns în decurs de câteva zile. Pozzo di Borgo a îndemnat autoritățile europene să dea dovadă de „curaj" în problema sancțiunilor.

Prevederile noilor sancțiuni antirusești ar putea afecta așa companii europene precum Wintershall, Uniper din Germania, Engie din Franța, OMV din Austria. Toate acestea participă la construcția conductei de gaz NorthStream —2, care urmează să treacă prin Marea Baltică, asigurând UE cu gaz natural. Washingtonul a criticat dur construcția noii infrastructuri: SUA preferă să livreze propriul gaz în Europa, limitând furnizarea de gaz rusesc.

Congresul SUA - Sputnik Moldova
Deja și UE se simte amenințată de sancțiunile antirusești ale SUA

În opinia lui Pozzo din Borgo, anume componenta economică predomină în acțiunile americanilor, care au preferat să renunțe la tradiția coordonării deciziilor, adoptând sancțiuni într-un mod unilateral.

"Americanii au ieșit din cadrul dreptului internațional. De fiecare dată aceștia rostesc cuvinte frumoase despre libertate și apărare. În realitate aceștia sunt preocupați doar de comerț. Astăzi ei au prea mult gaz de șist pe care încearcă să-l vândă. Ce fac ei? Din momentul în care cele mai multe rezerve se află în Qatar și Iran, au determinat Arabia Saudită să introducă sancțiuni împotriva Qatarului. În Europa, din momentul în care au apărut probleme legate de furnizarea gazului prin Ucraina, a fost pusă miza pe North Stream. Ce fac în acest caz americanii? Introduc sancțiuni împotriva North Stream", a declarat Yves Pozzo di Borgo pentru Sputnik Franța.

Pozzo di Borgo propune oferirea unui răspuns dur Washingtonului, care ar presupune sancțiuni: Dacă Europa are curaj, ar putea să interzică companiilor europene să interzică achiziționarea gazului de șist. Compania Engie este partenerul North Stream cumpără des gaz lichefiat și de șist din SUA. Trebuie să punem capăt acestui lucru!, afirmă senatorul, fiind sigur că "Europa este foarte nemulțumită și există speranța că lucrurile nu se vor limita la o nemulțumire".

"Trebuie să fim mai îndrăzneți. E de la sine înțeles care vor fi consecințele pentru comerț. Problema este că americanii înțeleg doar argumentul forței. Dacă le vom arăta că vor pierde bani, le vom dat un prilej de meditație", spune Pozzo din Borgo.

Australian  farmers rally (File) - Sputnik Moldova
Fermierii italieni protestează împotriva sancțiunilor antirusești

Fostul prim-ministru al Slovaciei, Ján Čarnogurský, a povestit într-un interviu oferit agenției RIA Novosti că măsurile împotriva Uniunii Europene se vor răsfrânge asupra SUA. "Acele reacții care vin din UE permit să presupunem că Bruxelles nu va mai urma o direcție proamericană ca altădată. Nu la 100%, ci la 90%. E puțin, însă putem spera că e doar un început", a spus politicianul.

În opnia lui Čarnogurský, nemulțumirea legată de sancțiuni ar putea avea dimensiuni geografice în Uniunea Europeană, în cazul în care țările din Europa Centrală și de Est nu vor fi de acord cu acestea.

„Desigur, Polonia nu se va alătura, însă Cehia, Ungaria, Slovacia și Austria ar putea. Aceste state sunt în stare să formeze un bloc împotriva sancțiunilor. În ceea ce privește opinia mea, cred că Slovacia nu trebuia să se alăture sancțiunilor, însă nu nu avea forțe necesare să se opună presiunilor", afirmă fostul premier.

Čarnogurský speră că în pofida presiunilor SUA, proiectul gazoductului North Stream — 2 va fi finalizat. "Acum Slovacia primește gaz rusesc prin conducta "Drujba", dar în viitor ar putea apărea situația când va trebui să apelăm la conductele altor țări. Însă eu sper că North Stream va fi finalizat și vom avea destul gaz pentru toți", spune Čarnogurský.

Fluxul de știri
0