Fermierii italieni protestează împotriva sancțiunilor antirusești

© AP Photo / Andrew Caballero-ReynoldsAustralian farmers rally (File)
Australian  farmers rally (File) - Sputnik Moldova
Abonare
Zeci de mii de fermieri italieni protestează împotriva sancțiunilor antirusești și embargoului la produsele alimentare instituit de Federația Rusă.

CHIȘINĂU, 30 iunie — Sputnik. Câteva zeci de mii reprezentanți ai sectorului agro-industrial din Italia au ieșit la acțiuni de protest în orașul Verona față de prelungirea sancțiunilor împotriva Rusiei și a embargoului alimentar impus de Rusia.

Potrivit agenției RIA Novosti, Roberto Moncalvo, președintele cele mai mari asociații a fermierilor italieni Coldiretti, la manifestație participă fermieri din mai multe regiuni ale Italiei. Aceștia sunt revoltați de situația existentă în sectorul agro-alimentar în urma introducerii sancțiunilor împotriva Rusiei.

"Această situație complicată, care dăunează agriculturii și economiei, trebuie depășită. Iată de ce astăzi este o zi importantă pentru a spune nu embargoului. Iată de ce am decis să organizăm astăzi o acțiune de protest", afirmă Moncalvo.

Potrivit acestuia, protestatarilor li s-a alăturat ministrul Agriculturii, Alimentației și Politicilor Forestiere, Maurizio Martina, și guvernatorul regiunii Veneto, Luca Zaia.

„Anume rușii sunt cei care cumpără cel mai des produsele italiene atunci când sosesc aici la odihnă. Iată de ce credem că este foarte important să readucem mărfurile producătorilor noștri pe piața rusă, care au încetat să mai exporte în Rusia după ce Moscova a introdus un embargo la produsele alimentare, drept răspuns la sancțiunile europene", a subliniat liderul fermierilor.

Vegetables are displayed for sale at Dorogomilovsky food market in Moscow, Russia, Friday, Nov. 27, 2015 - Sputnik Moldova
Putin a prelungit embargoul la produsele alimentare

Președintele Coldiretti afirmă că asociația sa intenționează să continue astfel de acțiuni de protest, în cazul în care situația nu se va normaliza în viitorul apropiat.

Regiunile italiene sunt cei mai activi oponenți ai sancțiunilor antirusești. Recent, autoritățile Liguria și Veneto au adoptat o rezoluție prin care cer anularea sancțiunilor. Potrivit deputaților italieni, Uniunea Europeană a avut de pierdut în urma sancțiunilor peste 44 miliarde de euro, ceea ce este echivalent cu pierderea a 900 mii de locuri de muncă.

UE și SUA au introdus sancțiuni împotriva Rusiei la sfârșitul lunii iulie 2014. Drept răspuns, Rusia a restricționat importul de produse alimentare din statele care au susținut sancțiunile antirusești.

Fluxul de știri
0