Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Grav: SUA - amenințare de ultimă oră împotriva unui alt stat

© AP Photo / Evan VucciMembers of the U.S Marine Corps honor guard march on to the South Lawn of the White House
Members of the U.S Marine Corps honor guard march on to the South Lawn of the White House - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Departamentul de Stat american vorbește de "acțiuni puternice și rapide" și cheamă și alte state "să întreprindă acțiuni ferme"

CHIȘINĂU, 31 iul — Sputnik. Departamentul de Stat al SUA a condamnat printr-un comunicat alegerile "impuse la 30 iulie pentru Adunarea Constituantă Națională, menită să înlocuiască Adunarea Națională aleasă în mod legitim și să submineze dreptul poporului venezuelean la autodeterminare".

Statele Unite declară că "se află alături de poporul Venezuelei și reprezentanții lor constituționali" care protestează în "încercarea de a restabili democrația". Urmează apoi un pasaj interpretabil: "Vom continua să luăm măsuri puternice și rapide împotriva arhitecților autoritarismului din Venezuela", precizând că aceste măsuri îi vizează și pe cei care "participă la Adunarea Constituantă Națională" rezultată în urma "alegerilor aranjate" de ieri.

Сирийская армия и ополчение в районе Пальмиры - Sputnik Moldova
Guardian: sporește pericolul unui război dintre SUA și Rusia

Deprartamentul de Stat consideră că, pe 16 iulie, "milioane de venezueleni au exprimat în mod copleșitor — cu voce tare și clară — respingerea unei Adunări constitutive naționale menite să slăbească democrația în Venezuela".

"Exprimăm condoleanțe tuturor Venezuelenilor care i-au pierdut pe cei dragi, condamnăm folosirea violenței din partea regimului Maduro împotriva cetățenilor care își exercită dreptul la libertatea de exprimare, asociere și adunare pașnică", se arată în comunicatul Departamentului Stat.

În finalul Comunicatului, SUA cere întregii lumi "să întreprindă acțiuni ferme" împotriva celor care "subminează democrația, neagă drepturile omului, poartă răspunderea pentru violență și represiune sau se angajează în practici corupte".

Reamintim că alegerile pentru noua Adunare Constituantă a Venezuelei au fost boicotate de Opoziție și au fost întâmpinate cu proteste masive, 15 morți fiind înregistrați în urma confruntărilor cu forțele de ordine, dintre care nouă în cursul acestui week-end.

Deși comunicatul citat nu precizează ce măsuri se vor lua contra Venezuelei, surse de la Washington, citate de Reuters, spun că "ar putea fi vorba chiar de sancțiuni în domeniul petrolier", cea mai mare bogăție a Venezuelei.

Fluxul de știri
0