Guardian: sporește pericolul unui război dintre SUA și Rusia

© Sputnik / Mikhail VoskresenskiyСирийская армия и ополчение в районе Пальмиры
Сирийская армия и ополчение в районе Пальмиры - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ultima fază a reglementării conflictului din Siria ar putea spori pericolul declanșării unui conflict dintre SUA și Rusia

CHIȘINĂU, 25 iun — Sputnik. Lupta între Washington și Moscova pentru influența asupra Siriei după sfârșitul războiului din această țară sporește pericolul unei confruntări directe dintre Rusia și SUA, care s-ar putea declanșa în urma unui incident întâmplător, scrie The Guardian.

Atac chimic, imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Coaliția a provocat o nouă explozie chimică și sute de morți în Siria

"Ultimele evenimente amintesc de conflictele indirecte dintre cele două mari superputeri în ajunul sfârșitului războiului rece, însă cu implicarea unor riscuri mai mari, pentru că regulele și canalele formale de comunicare nu mai funcționează, în cea mai mare măsură", se spune în articol.

Ultima situație îngrijorătoare a apărut pe 18 iunie, când forțele aeriene ale SUA au doborât un avion de vânătoare al forțele siriene proguvernamentale, reamintește autorul publicației. A doua zi, Rusia declarase că va califica  drept o potențială țintă orice avion american aflat la Vest de Eufrat. Au urmat învinuirile Washingtonului în adresa Moscovei în legătură cu o apropiere la o distanță periculoasă a unui avion militar rusesc de un avion american deasupra Mării Baltice.

"S-a creat impresia că are loc o creștere a gradului de încordare și a riscurilor de-a lungul frontierelor care separă Estul de Vestul. Apariția unei situații în care orice eroare ar putea deveni un motiv pentru o confruntare devine doar o chestiune de timp", scrie Guardian.

Russian President Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Rusia
Putin a reacționat la acuzațiile privind Siria: „E plictisitor, fetelor"

"Cel mai periculos loc continuă să rămână Siria, pentru că războiul se apropie de sfârșit, menționează publicația. Se pare că președintele Bashar Assad este convins că va reuși să-și restabilească autoritatea pe întregul teritoriu al țării. Discuțiile despre divizarea Siriei, noi frontiere și regiuni autonome au încetat. Este evident că acum se va declanșa o luptă între jucătorii internaționali pentru rolul dominant în regiune", scrie autorul articolului.

"Obiectivele Rusiei în Siria erau clar de la bun început. Moscova intenționează să păstreze Siria în calitate de stat unitar. Pentru Rusia Irak și Libia reprezintă niște exemple care trebuie evitate în Siria prin acordarea unui sprijin substanțial. Loialitatea Rusiei față de Assad este asigurată pentru că acesta este unica persoană care are capacitatea de a menține unitatea statului sirian", afirmă publicația britanică.

Spre deosebire de poziția Moscovei, poziția Washingtonului este una inconsecventă, menționează jurnalistul. În perioada administrației Obama, Statele Unite au susținut o multitudine de grupuri de opoziție, insistând asupra faptului că plecarea lui Assad este o precondiție pentru reglementarea oricărui conflict.

Mulți credeau că venirea lui Donald Trump va aduce o schimbare radicală a politicii americane în Siria.

Saudi Arabia's King Salman bin Abdulaziz Al Saud (R) presents U.S. President Donald Trump (C) with the Collar of Abdulaziz Al Saud Medal at the Royal Court in Riyadh, Saudi Arabia May 20, 2017. Picture taken May 20, 2017 - Sputnik Moldova
Inconsecvență sau pragmatism: Trump a semnat cel mai mare acord din istoria SUA

"Pe de o parte, speranțele lui de îmbunătățire a relațiilor cu Rusia presupunea posibilitatea convenirii asupra unei reglementări coordonate. Pe de altă parte, Trump a promis că SUA nu se vor implica în războaie străine", scrie Guardian.

În realitatea nu s-au produs niciun fel de schimbări. Apropierea cu Moscova nu a avut loc din cauza scandalurilor antirusești provocate la Washington. Trump a decis, sau a fost convins, să adopte așa-numita "linie roșie", apoi a ordonat bombardarea aerodromului sirian după atacul chimic din Idlib. "SUA continuă să susțină grupările insurgenților în așa măsură încât și-au permis să doboare un avion al forțele guvernamentale siriene. Cel puțin, în cazul dat e vorba de niște mesaje ambigue", observă autorul materialului.

"Sporirea tensiunilor ar putea fi explicată prin haosul din administrația SUA, unde multe din funcții continuă să fie vacante, iar ostilitatea față de Trump nu se diminuează. Un alt motiv ar putea fi sentimentul care domină la Washington și Moscova că sfârșitul este aproape, iar Rusia își va consolida influența, în timp ce Statele Unite sunt nevoite să-și definească intențiile. O altă explicație ar putea fi și ostilitatea profundă a lui Trump față de Iran", se spune în articol.

Nimic din toate cele enumerate mai sus nu ne consolează, în afara faptului că Rusia este predictibilă în acțiunile sale consecvente. Însă ultima fază a conflictului din Siria ar putea fi periculoasă pentru că rivalitatea americano-rusă pentru influență în condiții de pace sporesc pericolul unui război întâmplător, rezumă autorul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0