Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Scandalul alimentelor cu dublu standard: Ce se vinde în magazinele din România

© Sputnik / Алексей Филиппов / Accesați arhiva multimediaПокупатель в одном из магазинов.
Покупатель в одном из магазинов. - Sputnik Moldova
Abonare
Chiar dacă au impresia că cumpără din magazine alimente de calitate europeană, pentru locuitorii din estul Europei par să fie aplicate standarde duble

CHIŞINĂU, 30 iul — Sputnic. Scandalul alimentelor pentru cetăţenii de „mâna a doua" din Europa de Est ia o nouă amploare, de data aceasta în România.

În urma unei analize a Ministerului Agriculturii de la Bucureşti au fost identificate mai multe produse alimentare cu standarde duble calitativ în România şi UE.

Astfel, au fost prelevate simultan 29 de probe identice din magazinele româneşti şi din unele ţări UE, din categoriile lactate, carne, peşte şi ciocolată. Dintre acestea, nouă au prezentat diferenţe privind conţinutul de grăsime şi proteine.

Прилавки магазинов - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Data fabricării va fi exclusă de pe eticheta produselor alimentare

Ministrul român al Agriculturii, Petre Daea, nu a dat numele producătorilor sau comercianţilor implicaţi, precizând că rezultatele analizelor vor fi trimise Comisiei Europene.

Diferenţe de conţinut au fost identificate la produse ca parizer de porc, cârnaţi pentru grătar, conserve de peşte, pateu de ficat, bacon cuburi, şuncă de porc. Prin urmare, o bună parte din produsele comercializate de marile lanţuri de magazine în România sunt diferite de cele vândute în Europa de Vest.

Chiar dacă specialiştii, inclusiv cei de la Protecţia Consumatorului, afirmă că aceste produse nu prezintă pericol pentru sănătate, nutriţioniştii trag un semnal de alarmă, deoarece pe termen lung acestea ar putea provoca probleme serioase.

În cadrul unei şedinţe de Guvern, premierul român Mihai Tudose se întreba dacă românii sunt cumva „cetățeni de mâna a doua" și mănâncă orice. El a propus să fie găsită o modalitate prin care să li se spună cetăţenilor „ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a doua și să îi tratăm și noi ca atare".

Situaţia nu este însă chiar atât de simplă. Potrivit ministrului Daea, numele comercianţilor şi producătorilor nu pot fi făcut publice pentru că ar putea interveni „conflicte juridice care ar putea să coste".

Ion Toma - Sputnik Moldova
Podcasturi
Atenție la ceea ce cumpărați: iată unde se vând alimente expirate

Dezvăluirile privind calitatea mai proastă a unor mărci comercializate de unii producători în ţările est-europene, faţă de mărcile similare vândute în ţările din vestul UE tind să se transforme într-u scandal internaţional, constata anterior premierul slovac, Robert Fico.

Acesta a avertizat că nu va accepta ca cetăţenii Slovaciei să fie trataţi în acest mod.

Pe de altă parte, Comisia Europeană (CE) a anunţat că pregăteşte o metodologie comună de testare a produselor alimentare pentru a vedea dacă în anumite state calitatea alimentelor este mai redusă, aşa cum se pretinde.

Fluxul de știri
0