Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Data fabricării va fi exclusă de pe eticheta produselor alimentare

© Sputnik / Rodion ProcaПрилавки магазинов
Прилавки магазинов - Sputnik Moldova
Abonare
Produsele alimentare care se vor vinde în Republica Moldova nu vor mai avea indicată pe etichetă data fabricării

CHIȘINĂU, 23 iun – Sputnik. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propune într-un proiect de lege, votat vineri în prima lectură de Parlament, excluderea de pe eticheta produselor alimentare a datei fabricării. 

Proiectul de lege privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare a stârnit discuții aprinse vineri în Parlament. Deputații au solicitat autorului proiectului să explice de ce a venit cu inițiativa de excludere a datei fabricării de pe produsul alimentar. 

”Este important nu când s-a produs, ci când expiră valabilitatea. Asta este important. Prin definiție, data limită de consum este momentul până când produsul alimentar respectiv este sigur”, a răspuns viceministrul Agriculturii, Vasile Luca.

Pește cu paraziți cumpărat la un supermarket din Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Pește cu paraziți în magazinele din Chișinău înainte de Paști - imagine șocantă

”Imaginați-vă că la produsele ușor alterabile, de exemplu laptele, știi că acesta expiră în 2-3 zile și poți înțelege când a fost produs, dar ce facem la conserve. Vezi doar data expirării, dar produsul este de doi ani conservat. Credem că consumatorul trebuie să aibă dreptul să cunoască când a fost produs alimentul. Invităm autorii să se gândească bine și să revadă acest punct, deoarece proiectul ar putea să nu treacă în Parlament. În ansamblu, proiectul este bun”, a declarat deputatul George Mocanu.

Parlamentarii l-au mai întrebat pe autorul proiectului cum vor evita astfel riscul ca prin excluderea datei fabricării să fie vândute produse care stau de ani în stoc la anumiți agenți economici. 

Viceministrul Luca a replicat că prevederile acestui proiect de lege sunt armonizate cu mai multe directive europene, care susțin excluderea de pe eticheta produselor alimentare a datei fabricării.

Deputații s-au mai arătat nemulțumiți că proiectul nu prevede etichetarea produselor genetic modificate și a celor ecologice.

”Acceptăm introducerea în articolul 8 al proiectului a unei prevederi obligatorii  că produsul nu conține organisme modificate genetic. Vom susține introducerea acestei prevederi”, a răspuns viceministrul Agriculturii.  

Președintele Parlamentului Andrian Candu a solicitat deputaților să înainteze toate aceste amendamente la votarea documentului în lectura a doua. 

Autorii documentului propun ca pe etichetă să fie scris obligatoriu denumirea produsului alimentar și lista ingredientelor. În premieră, eticheta va include lista ingredientelor sau adjuvanților tehnologici care provoacă alergii sau intoleranţă. La fel, pentru prima dată va fi obligatorie o declaraţie nutriţională. Nu vor lipsi cantitatea netă de produs alimentar, data durabilităţii minimale sau data-limită de consum. 

Proiectul mai prevede impunerea etichetării obligatorii a produselor alimentare autohtone și de import într-o manieră clară şi lizibilă, pe înţelesul consumatorului. Noua lege va stipula expres mărimea caracterelor de scriere a etichetei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0