Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul, despre aniversarea a 25-a de la încetarea ostilităţilor de pe Nistru

© Sputnik / Miroslav RotariПравительство РМ Guvernul Republicii Moldova
Правительство РМ Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Autorităţile au menţionat importanţa de netăgăduit a „Acordului cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova"

CHIŞINĂU, 29 iul — Sputnik. Guvernul Republicii Moldova menţionează într-un comunicat că, la 21 iulie, s-au împlinit 25 de ani de la semnarea la Moscova a „Acordului cu privire la principiile reglementării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova", de către preşedinţii de atunci ai Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse.

„Evaluarea în retrospectivă a importanţei politice a acestui act este una de netăgăduit: el a pus capăt unei confruntări armate şi vărsărilor de sânge, făcând astfel să prevaleze viaţa oamenilor simpli de pe cele două maluri ale Nistrului", notează Executivul de la Chişinău.

Totodată, Guvernul aduce un omagiu profund tuturor celor care şi-au pierdut viaţa în lupta pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, dar şi celor care au rămas în viaţă în urma ostilităţilor de pe Nistru din primăvara-vara anului 1992.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Decizie de ultimă oră a preşedintelui Igor Dodon

Autorităţile recunosc însă cu regret că multe alte obiective importante fixate în Acordul din 1992 au rămas neaplicate. Cea mai tristă constatare în acest sens este că ţara noastră este nevoită să se confrunte în continuare cu un conflict secesionist care constituie un obstacol serios în dezvoltarea de mai departe a societăţii noastre, generând, totodată, o mulţime de probleme şi dificultăţi pentru oamenii simpli de pe ambele maluri ale Nistrului.

„Eforturile întreprinse pe parcursul acestui sfert de veac care s-a scurs în vederea reglementării paşnice a acestui conflict în cadrul diferitor formate de negocieri în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi a alegerii libere a căii sale de dezvoltare, nu au dat rezultatele scontate", menţionează Guvernul în comentariul său.

Este apreciată contribuţia pozitivă a operaţiunii de menţinere a păcii desfăşurată pe Nistru în conformitate cu prevederile Acordului din 1992 în care contingentul militar al Federaţiei Ruse a jucat un rol hotărâtor la separarea forţelor beligerante, la respectarea regimului de încetare a focului şi la menţinerea păcii şi liniştii relative în Zona de securitate.

Ulterior însă această operaţiune nu a reuşit să asigure demilitarizarea completă a Zonei de securitate şi eliminarea tuturor impedimentelor din calea circulaţiei libere a persoanelor, bunurilor şi serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, aşa după cum era prevăzut în Acordul moldo-rus din 1992, constată guvernarea de la Chişinău.

аэропорт - Sputnik Moldova
Republica Moldova
România nu a permis aeronavei lui Rogozin să-i survoleze spațiul aerian

În opinia autorităţilor, respectiva operaţiune de menţinere a păcii s-a transformat într-un factor de conservare a conflictului transnistrean şi anume din această cauză autorităţile moldoveneşti cer de mai mult timp transformarea ei într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional, „având ferma convingere că acest fapt va contribui la întărirea încrederii şi la crearea unei atmosfere mai favorabile pentru desfăşurarea procesului de negocieri privind identificarea unei soluţii viabile pentru problema transnistreană".

Totodată, Guvernul acuză că forţele militare ale Federaţiei Ruse nu şi-au ţinut angajamentul de a respecta cu stricteţe principiul neutralităţii în raport cu cele două părţi aflate în conflict, iar Federaţia Rusă şi-a ignorat angajamentul de a negocia cu Republica Moldova un acord privind statutul, modul şi termenele de retragere a formaţiunilor sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Acordul respectiv a fost negociat timp de doi ani şi semnat la 21 octombrie 1994.

În comentariu este invocată şi nerespectarea deciziei luate în cadrul summit-ului OSCE şi celui al statelor-parţi la Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa, care s-au desfăşurat la Istanbul la 18-19 noiembrie 1999.

Президент Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Dodon: guvernarea s-a implicat într-un joc geopolitic murdar împotriva RM

Autorităţile moldoveneşti au reiterat că vor pleda în continuare pentru retragerea trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul ţării noastre, în conformitate cu prevederile Constituției Republicii Moldova şi a principiilor fundamentale de drept internaţional general acceptate.

Referindu-se la intenţiile de a marca solemn 25 de ani de la desfăşurarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii, conducerea de la Chişinău subliniază că această aniversare „constituie mai degrabă o „sărbătoare cu lacrimi în ochi".

Guvernul regretă „lipsa unui plan de manifestaţii comune prilejuite de acest eveniment", opinând că "desfășurarea unor astfel de acţiuni în mod unilateral este de natură să prejudicieze relaţiile dintre cele două ţări, pe care Republica Moldova le doreşte să fie prieteneşti şi de respect reciproc" şi să afecteze în sens negativ şi desfăşurarea de mai departe a procesului de negocieri privind soluţionarea paşnică a problemei transnistrene în baza respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu adoptarea unui statut juridic special pentru Transnistria.

Fluxul de știri
0