Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Avertizare pentru moldoveni: Gata cu libera circulație în Marea Britanie

© AFP 2022 / EMMANUEL DUNANDBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Moldovenii care dețin pașaport românesc nu vor mai putea munci în Regatul Unit: Ministrul britanic pentru imigraţie, Brandon Lewis, a anunţat joi când se va încheia libera circulaţie a cetăţenilor între Marea Britanie și Uniunea Europeană.

CHIȘINĂU, 28 iul — Sputnik. Libera circulație a muncitorilor între Marea Britanie și Uniunea Europeană se va încheia odată cu retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, a declarat joi ministrul britanic pentru imigraţie, Brandon Lewis, potrivit RT.

„Libera circulație a forței de muncă se va încheia când vom părăsi Uniunea Europeană, în primăvara anului 2019", a declarat Lewis pentru BBC Radio.

Lewis a mai spus că va fi implementat un nou sistem de imigrație până în primăvara anului 2019. Marea Britanie urmează să părăsească UE în martie 2019.

„Odată ce vom părăsi UE, guvernul (britanic) va aplica propriile reguli și cerințe privind imigrația, care vor răspunde nevoilor întreprinzătorilor din Regatul Unit, dar și ale societății mai largi", a afirmat, într-un articol pentru Financial Times, ministrul de Interne, Amber Rudd.

Rudd a adăugat că asigură companiile și cetăţenii UE că nu vor exista consecinţe grave pentru aceştia odată ce Marea Britanie va părăsi blocul.

Secretarul de interne a însărcinat Comitetul Consultativ privind imigraţia să realizeze o analiză detaliată privind rolul cetăţenilor UE în economia și societatea britanică, potrivit rt.com. În raport vor fi introduse noi reguli privind imigrația după ce Marea Britanie va părăsi blocul, iar libera circulație a cetăţenilor se va încheia.

Brexit - Sputnik Moldova
Fost negociator: Marea Britanie nu este pregătită să se deconecteze de la UE

Anunţând realizarea studiului, Rudd a declarat însă că guvernul va urma să încheie un acord de tranziție, care ar putea permite ca libera circulație să continue pentru o perioadă după Brexit, pentru a se asigura că nu vor exista consecinţe grave care să îi afecteze pe angajatorii sau cetățenii UE din Regatul Unit. Afirmaţia vine însă în contradicţie cu declaraţiile ministrului pentru imigraţie.

În iunie, firma de consultanţă fiscală şi audit Deloitte a dezvăluit că peste un milion de lucrători străini se pregătesc să părăsească Marea Britanie până în 2020, ceea ce creează perspectiva unui „exod al creierelor".

Studiul comandat de Rudd se va concentra pe anumite tipare de imigrație din Europa, fiind luaţi în considerare factori precum distribuția regională, nivelurile de calificare și muncitorii sezonieri.

Deutsche Bank Gebäude in London - Sputnik Moldova
Directorul Deutsche Bank: Pregătiți-vă pentru "cel mai rău efect al Brexit-ului"

Consilierii vor avea sarcina de a examina aspecte precum „costurile și beneficiile" economice și sociale ale imigrației din UE, precum și impactul potențial al unei scăderi a sosirii imigranţilor din blocul comunitar.

De asemenea, se va analiza care sectoare se bazează cel mai mult pe forța de muncă provenită din UE și dacă există dovezi că disponibilitatea forței de muncă necalificate a condus la reducerea investiţiilor în anumite sectoare în Regatul Unit.

Pe de altă parte, un deputat din Partidul Laburist, Heidi Alexander, un susținător important al unei „Marii Britanii deschise" şi care este adeptul unui „Brexit blând", a întrebat de ce acest studiu abia începe la mai bine de un an după referendumul privind ieşirea din UE.

Fluxul de știri
0