CHIȘINĂU, 24 iul — Sputnik. Un studiu realizat de InfoCons a identificat două produse în cazul cărora există diferențe în privinţa ingredientelor și a valorilor nutriționale: Fanta de portocale, care are mai puţin suc de fructe, şi Milka Ciocolată cu lapte, care are mai multe E-uri în România, transmite InfoCons într-un comunicat pentru Agerpres.
InfoCons a analizat produsul Fanta de portocale din trei ţări şi a descoperit diferenţe cu privire la conținutul de suc de fructe. Astfel în România, băutura conţine 5% suc de portocale, din concentrat; în Marea Britanie, 3,7% suc de portocale și 1,7% suc de citrice, din concentrat; în timp ce în Spania, băutura conţine 8% suc de portocale, din concentrat.
În privinţa produsului Milka Ciocolată cu lapte alpin, la produsul din România a fost adăugat suplimentar, pe lângă lecitina din soia, şi aditivul Poliglicerol (E476), care înlocuieşte parţial ingredientul de calitate superioară, dar mai scump, unt de cacao.
„Recomandăm evitarea consumul frecvent al aditivului E476 sau utilizarea acestuia în alimentația copiilor", atrage atenţia InfoCons în comunicat.
De asemenea, în Marea Britanie și în Spania, apare menţionată pe produs specificaţia „conține o sursă de fenilalanină", aceasta fiind un aminoacid care se află în compoziția îndulcitorului aspartam. Acest avertisment nu trebuie să lipsească de pe produsele care conţin substanţa, având în vedere că există afecțiunea genetică gravă fenilcetonuria, manifestată prin incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina.
Specialiştii au mai depistat şi un raport inversat în ceea ce privește conținutul de carbohidrați (zahăr) și cel de calorii. Produsul Fanta din România are zero nutrienți, adică zero proteine, zero grăsimi bune, zero carbohidrați buni, iar singura sursă de carbohidrați este din zaharuri simple.
„Aceste zaharuri au fost cândva carbohidrați complecși, benefici pentru organism, însă mâna omului a înlăturat din aceștia fibrele alimentare, vitaminele și mineralele și astfel au rămas doar zaharuri simple, rele. Corpul nostru absoarbe rapid aceste zaharuri, care se depun foarte ușor sub formă de grăsime, determină creșteri și scăderi bruște ale glicemiei, influențând astfel într-un mod negativ apetitul…. Zahărul nu este altceva decât un hoț de nutrienți", avertizează specialiștii de la Clinica de nutriție KiloStop.
Aceştia spun că zahărul aduce doar calorii goale în organism şi, pentru a fi metabolizat, consumă din rezervele de vitamine și minerale ale organismului. Acest efect îl are Fanta, pe lângă faptul că nu ne aduce niciun beneficiu nutritiv.