Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Moldova încep oficial pregătirile pentru alegerile parlamentare din 2018

© Sputnik / Miroslav RotariВыборы президента 2016 второй тур
Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În Monitorul Oficial al Republicii Moldova a fost publicată legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt, votată în ajun de Parlament

CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt a fost publicată vineri, 21 iulie, în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.  

Parlamentul de la Chișinău a votat, joi, 20 iulie, în lectură finală trecerea la sistemul mixt de vot a deputaților moldoveni. Proiectul de modificare a Codului Electoral și a Legii despre statutul deputatului în Parlament a fost susținut de 74 de deputați.

Президент Игорь Додон наградил группу Sunstroke Project - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Igor Dodon a promulgat Legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt

Tot la 20 iulie, președintele țării Igor Dodon a promulgat Legea care prevede trecerea la un nou sistem de vot. 

Din 2018, alegerile Parlamentului se vor efectua în baza unui sistem mixt (proporţional şi majoritar) într-o circumscripţie naţională şi în circumscripţii uninominale. În circumscripţia naţională se aleg 50 de deputaţi în baza votului reprezentării proporţionale. În circumscripţiile uninominale se aleg 51 de deputaţi în baza votului majoritar, câte unul de la fiecare circumscripţie.

Candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament în circumscripția uninominală se consideră ales dacă a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi.

O noutate a Legii mai este și faptul că deputații vor putea fi retrași din funcție în cazul în care aceștia nu respectă interesele comunității din circumscripție, nu exercită în mod adecvat atribuțiile de deputat prevăzute de lege, încalcă normele morale și etice.

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Noul sistem electoral schimbă pragul minim de reprezentare în Parlament

Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova prevăd și micșorarea pragurilor electorale. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum au fost în prezent: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută.

Se vor micșora și termenele de confirmare și validare a alegerilor. Comisia Electorală Centrală, în termen de 24 de ore de la totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale listele deputaților aleși și nu în termen de 48 de ore cât a fost până în prezent. De asemenea, Curtea Constituțională va examina și valida rezultatele scrutinului în 5 zile și nu în 10 zile cum era până acum.

Până la 30 noiembrie 2017, o comisie independentă componența căreia va fi stabilită prin hotărâre de Guvern, urmează să formeze cele 51 de circumscripții uninominale.

Fluxul de știri
0