Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noul sistem electoral schimbă pragul minim de reprezentare în Parlament

© Sputnik / Miroslav RotariȘedința Parlamentului RM
Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit noului proiect al Codului Electoral al Republicii Moldova, ce urmează să fie votat de deputați în lectură finală, vor rămâne doar două praguri minime pentru accederea în Parlament

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Noile modificări la legislația electorală a Republicii Moldova, care se referă la trecerea la un sistem mixt de alegere a Parlamentului, prevăd și micșorarea pragurilor electorale. 

Potrivit unuia dintre autorii proiectului de lege, deputatul Sergiu Sârbu, micșorarea pragului electoral s-a făcut la recomandarea experților de la Comisia de la Veneția. Astfel, pentru a accede în Parlamentul Republicii Moldova rămân doar două praguri electorale și nu patru cum sunt în prezent. 

”Pragul minim de reprezentare constituie următoarele proporţii din voturile valabil exprimate în ansamblu pe ţară: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută, iar pentru un bloc electoral, indiferent din câte partide este format – 8 la sută”, a declarat deputatul Sergiu Sârbu în cadrul ultimelor dezbateri pe acest proiect, organizate de Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități. 

Deputatul a menționat că se vor micșora și termenele de confirmare și validare a alegerilor. 

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare în Republica Moldova

”Comisia Electorală Centrală, în termen de 24 de ore de la totalizarea rezultatelor alegerilor, prezintă Curţii Constituţionale listele deputaților aleși și nu în termen de 48 de ore cât este în prezent. De asemenea, Curtea Constituțională va examina și valida rezultatele scrutinului în 5 zile și nu în 10 zile cum este acum”, a precizat deputatul Sârbu. 

Potrivit Codului Electoral în varianta actuală, pragul minim de reprezentare constituie următoarele proporţii din voturile valabil exprimate în ansamblu pe ţară: pentru un partid, o organizaţie social-politică – 6 la sută; pentru un bloc electoral format din 2 partide şi/sau organizaţii social-politice – 9 la sută; pentru un bloc electoral format din 3 şi mai multe partide şi/sau organizaţii social-politice – 11 la sută și pentru un candidat independent – 2 la sută.

Proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Electoral, care se referă la trecerea la sistemul mixt de alegere a Parlamentului, a fost votat de deputați în prima lectură. Miercuri, 19 iulie, Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități va da ultimul aviz documentului înainte de a fi votat în lectură finală de Legislativ. 

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat în după-amiaza zilei de miercuri că, modificările la legislația electorală a Republicii Moldova vor fi votate în lectura a doua până sâmbătă, 22 iulie. 

 

Fluxul de știri
0